A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/studenti-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jednodnevni štrajk potpore na riječkom Filozofskom fakultetu | Politika+
Hrvatska

SOLIDARNOST: Jednodnevni štrajk potpore na riječkom Filozofskom fakultetu

Neprihvatljiva je i predložena integracija sveučilišta na kojem ne bi djelovali fakulteti, nego katedre i odsjeci kao izravne sveučilišne sastavnice.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sindikat Akademska solidarnost, koji djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, danas je jednodnevnim štrajkom podupro kolege na zagrebačkom sveučilištu koji štrajkaju od prošlog tjedna.


Na konferenciji za novinstvoKatarina Peović-Vuković je u ime toga sindikata kazala da je današnji štrajk ujedno simboličan čin kojim se želi pokazati kako bi mogla izgledati jesen na riječkom Filozofskom fakultetu, ako se predloženi zakoni o visokom školstvu ne povuku iz saborskog postupka.


Istaknula je da akademska zajednica obacuje te zakonske prijedloge, navevši da je 97 posto fakulteta, koji su se o tim zakonima očitovali, odbacilo zakone, a da su ostali bili suzdržani.


Boran Berčić iz sindikata rekao je da zakoni i predložena reforma sveučilišta nisu prihvatljivi zbog "predložena prodora politike u upravljačke strukture sveučilišta utemeljenjem sveučilišnih vijeća za koja bi pola članova imenovala vlada". Nadalje, sindikat ocjenjuje neprihvatljivim da se u prijedlogu zakona upotrebljavaju pojmovi korporativnog kapitalizma kao što su "leader", "menadžer", "board", zatim tumačenje da se zakoni moraju donijeti jer to "od Hrvatske očekuje Europa" te način priprema za donošenje zakona. Naime, kazao je Berčić, u medijima se provodila sustavna kampanja blaćenja sveučilišta, a Nezavisni sindikat upućivao je dopise članstvu zastrašujući ga. Zbog toga je mnogo članova Nezavisnog sindikata prešlo u novi sindikat Akademska solidarnost, rekao je.


Neprihvatljiva je i predložena integracija sveučilišta na kojem ne bi djelovali fakulteti, nego katedre i odsjeci kao izravne sveučilišne sastavnice, naveo je, odbacivši i tvrdnje da na sveučilištima ima previše profesora.


Štrajk potpore i upozorenja poduprli su i studenti okupljeni u organizaciji Autonomni studenti.

Štrajk i na zadarskom sveučilištu

Zadarski članovi sindikata Akademska solidarnost, koji su danas stupili u jednodnevni štrajk tijekom kojega su obustavljene sve nastavne i studijske aktivnosti, istaknuli su na konferenciji za novinare kako, kao i njihovi kolege s ostalih sveučilišta, traže da se iz saborske procedure povuku prijedlozi Zakona o znanstvenoj djelatnosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu.

"Ovi zakoni će dokinuti tradicionalnu autonomiju sveučilišta, njima će se uvesti javno-privatno partnerstvo na sveučilištima, čime će se osujetiti javno dobro sveučilišta, i ovim zakonima će se uvesti dodatna komercijalizacija sveučilišta putem programskih ugovora i mi u Akademskoj solidarnosti se borimo protiv toga zajedno s našim kolegama iz Zagreba i svih ostalih sveučilišta", poručio je asistent Mario Županović.

Predstavnici zadarskih štrajkaša nadaju se da će sporni zakoni biti povučeni iz procedure te da na jesen neće morati pribjegavati drastičnijim mjerama.