A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/xcomp-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Računalne komponente napravljene da olakšaju terorističke napade na SAD | Politika+
IT

CYBER TERORIZAM: Računalne komponente napravljene da olakšaju terorističke napade na SAD

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti potvrđuje da su već otkrili takve uređaje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/ABC News

Neke komponente za računala proizvedene u inozemstvu izrađene su tako da olakšaju pokretanje 'cyber' napada na američke tvrtke i potrošače, izjavio je dužnosnik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), prenosi u subotu TV mreža ABC News.


FBI istražuje slučaj u kojem su krivotvoreni Cisco usmjerivači (routeri) prodavani raznim ministarstvima, ali je ovoga puta vlada prvi puta službeno potvrdila da se radi o stvarnoj prijetnji.

"Znam za slučajeve gdje se to dogodilo", rekao je Greg Schaffer, zamjenik podtajnika Državne uprave za zaštitu i programe pri DHS-u.


Schaffer nije precizirao od kuda te komponente dolaze ili objasnio kako mogu biti proizvedene na način da olakšaju 'cyber' napade, odnosno internetske sabotaže.


Schafferov komentar potvrđuje da američka vlada vjeruje da su neki proizvođači elektronike uključili u proizvodnju dijelove koji američke potrošače i tvrtke mogu učiniti ranjivijima na ciljane 'cyber' napade, ocjenjuje ABC News.


Uređaj izmijenjen prije distribucije i prodaje mogao bi djelovati kao "trojanski konj" u otvaranju vala međunarodnog 'cyber' rata. Kontaminirani proizvod mogao bi se koristiti da ugrozi cijelu mrežu.


Priznanje Schaffera stiglo je u četvrtak nakon ponovljenih pitanja republikanskog kongresnika Jasona Chaffetza, ispred Odbora za nadzor i reforme Vlade, Predstavničkog doma Kongresa.


ABC News je ranije izvijestio kako FBI istražuje slučaj u kojem su krivotvoreni Cisco usmjerivači (routeri) prodavani raznim ministarstvima, ali je ovoga puta vlada prvi puta službeno potvrdila da se radi o stvarnoj prijetnji.


Slučaj otvara niz pitanja vezanih uz prebacivanje strateški osjetljive industrijske proizvodnje iz SAD-a u Kinu i druge zemlje s jeftinom radnom snagom.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cyber terorizam, terorizam, ministarstvo domovinske zahvalnosti, greg schaffer