A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/sudan-map-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sudan prva država koja je priznala neovisnost Južnog Sudana | Politika+
Svijet

PODJELA: Sudan prva država koja je priznala neovisnost Južnog Sudana

KARTUM - Sudan je do podjele bio najveća afrička država.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Sjeverni Sudan u petak je službeno priznao neovisnost Južnog Sudana, izvijestio je u programu državne televizije ministar Bakri Hasan Saleh.


Na referendumu u siječnju 99 posto stanovnika Južnog Sudana glasalo je za neovisnost. Referendum je bio dio mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je okončan višedesetljetni sukob sjevera i juga zemlje.

"Republika Sudan objavljuje da priznaje državu Južni Sudan od 9. srpnja", rekao je ministar Saleh. Južni dio zemlje od sjevernog bi se trebao odvojiti i postati neovisan od ponoći, u skladu s mirovnim dogovorom iz 2005.


Sudan je time postao prva država svijeta koja je priznala Južni Sudan, svoju negdašnju naftom bogatu provinciju.


U međuvremenu, UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak je jednoglasno usvojilo rezoluciju o osnivanju UN-ove misije za Južni Sudan koju će činiti 7000 vojnika, 900 civilnih pripadnika i stručnjaka zaduženih za doprinos u izgradnji zemlje, kao i za jamčenje sigurnosti.


Uoči potpisivanja deklaracije o neovisnosti Južnog Sudana, Vijeće sigurnosti "ističe iznimno važnu ulogu UN-a u potpori koju će pružiti državnim vlastima, konzultirajući se s međunarodnim partnerima, a krajnji je cilj konsolidacija mira i sprečavanje ponovnog nasilja" u regiji.


Na referendumu u siječnju 99 posto stanovnika Južnog Sudana glasalo je za neovisnost. Referendum je bio dio mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je okončan višedesetljetni sukob sjevera i juga zemlje. Taj najdulji građanski rat u Africi odnio je dva milijuna života, ostavio za sobom samo bolest i glad, a vođen je prvenstveno zbog vjerskih, ideoloških i etničkih razlika, ali i zbog nafte.


Sudan je do podjele bio najveća afrička država.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sudan, južni sudan, un, vijeće sigurnosti, Bakri Hasan Saleh