A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/riva-tudjman-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Spomenik Franje Tuđmana i Ivana Pavla II na splitskoj Rivi | Politika+
Hrvatska

TUĐMAN i PAPA NA RIVI : Spomenik Franje Tuđmana i Ivana Pavla II na splitskoj Rivi

Na splitskoj Rivi postavit će se tri spomenika: Neovisnost-s likom Franje Tuđmana, Mir - s likom pape Ivana Pavla Drugog, Sloboda:s likovima Splićana koji su pridonijeli hrvatskoj neovisnosti.

Piše: PolitikaPlus/HINA

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog o podizanju spomenika Neovisnost, s likom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Mira, s likom pape Ivana Pavla Drugog, i Slobode, s likovima, kako je obrazloženo, Splićana koji su pridonijeli hrvatskoj neovisnosti.

 

Odluka je prihvaćena na prijedlog povjerenstva za imenovanje ulica, trgova i spomenike, a današnja točka dnevnog reda o tim spomenicima uvrštena je na sjednicu, kako je rekao dogradonačelnik Jure Šundov, na poticaj gradonačelnika Željka Keruma koji je na godišnjem odmoru i nije nazočio sjednici.

 

Na splitskoj Rivi postavit će se tri spomenika: Neovisnost-s likom  Franje Tuđmana, Mir - s likom pape Ivana Pavla Drugog, Sloboda:s likovima Splićana koji su pridonijeli hrvatskoj neovisnosti. 

 

Glasovanju je nazočilo 15 vijećnika, od kojih je 14 bilo za prijedlog povjerenstva, a neovisna vijećnica Milica Cipci je bila protiv. Sjednici su od ukupno 25 vijećnika na početku nazočila 22, a šest vijećnika koalicije SDP/HNS napustilo je sjednicu jer je većinskim glasovanjem odbijen njihov prijedlog da se na današnjoj sjednici skine točka o postavljanju spomenika Franji Tuđmanu na Rivi.

 

Sjednicu napustio i neovisni vijećnik Igor Boraska. Predsjednica gradskog vijeća Nevenka Bečić je, obrazloživši da je Boraska napustio sjednicu zbog "više sile", prenijela njegovu zamolbu da se glasuje o njegovu prijedlogu da se iz današnjeg odlučivanja o spomenicima na Rivi makne prihvaćanje zaključka o gradnji spomenika Slobode, ali su vijećnici glasovanjem odbili taj prijedlog.

 

Bečić je pročitala i dopis Društva prijatelja kulturne baštine i Povjerenstva za obnovu Splitske fontane, u kojem se također predlaže da se danas iz dnevnog reda izostavi odlučivanje o gradnji spomenika Slobode jer, kako je navedeno, "nisu provedene sve potrebne procesne radnje".

 

Predsjednik povjerenstva za imenovanje ulica, trgova i spomenike Zoran Jaramaz je današnje napuštanje sjednice oporbenih vijećnika SDP-a i HNS-a zbog protivljenja prijedlogu o podizanju spomenika Tuđmanu na Rivi usporedio s napuštanjem oporbenih zastupnika sjednice Hrvatskog sabora prije 20 godina kad se glasovalo o neovisnosti Hrvatske.

 

"Današnju sjednicu su napustili oni koji ne vole Hrvatsku i imaju kompleks", rekao je Jaramaz.

 

Milica Cipci je prije glasovanja rekla kako će se usprotiviti prijedlogu povjerenstva jer se ne slaže da se vijećnike koji se s time ne slažu smatra lošijim Hrvatima. Klub vijećnika HDZ-a, koji je kritičar Kerumova načina vladanja i njegove Hrvatske građanske stranke,  glasovao za prijedlog povjerenstva o spomenicima na Rivi, obrazloživši to riječima da "za HDZ Tuđman nikad neće biti upitan".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TUĐMAN, KERUM, SPLIT, RIVA