A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zatvor-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Teksas pogubio meksičkog državljanina unatoč Obaminu protivljenju | Politika+
Svijet

SMRTNA KAZNA: Teksas pogubio meksičkog državljanina unatoč Obaminu protivljenju

Pri uhićenju prekršena Bečka konvencija i uskraćeno mu pravo na konzularni savjet.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Teksas je izvršio smrtnu kaznu nad 38-godišnjim meksičkim državljaninom unatoč primjedbama administracije predsjednika Baracka Obame da bi to moglo prekršiti međunarodne pravne ugovore i dovesti američke državljane u inozemstvu u rizik.


U slučaju koji je privukao međunarodnu pozornost, američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev za odgodu egzekucije u zadnji čas koji se temeljio na činjenici da Humbertu Lealu Garciji prilikom uhićenja nije rečeno da ima pravo na diplomatski savjet.


Leal Garcia proglašen je mrtvim u 18,21 sati po lokalnom vremenu (23,21 sati po srednjoeuropskom), nakon što mu je ubrizgana smrtonosna injekcija u zatvoru u Huntsvilleu u Teksasu.


Leal Garcia koji je u Sjedinjene Države došao kao dijete, osuđen je zbog silovanja 16-godišnjakinje i njezina usmrćivanja komadom asfalta 1994. godine.


U svojoj posljednjoj izjavi, Leal Garcia ispričao se žrtvinoj obitelji i zatražio oprost.

"Iskreno mi je žao. To je sve. Završimo s time", rekao je Leal Garcia, dodavši: "Živio Meksiko! Živio Meksiko!"


Obamina administracija upozorila je kako bi egzekucija mogla prekršiti Bečku konvenciju o konzularnim odnosima i dovesti američke građane u stranim državama u povećani rizik.


Odvjetnici Leala Garcije upozorili su da ga teksaške vlasti nisu informirale o njegovu pravu da se savjetuje s meksičkim konzularnim predstavništvima i time prekršili Bečku konvenciju koja stranim pritvorenicima pri uhićenju jamči pravo da se konzultiraju s predstavnicima njihovih vlada.


Meksiko je snažno osudio izvršenje ove smrtne kazne, uloživši službeni prosvjed američkom State Departmentu i poslavši pismo teksaškom guverneru Ricku Perryju naglašavajući važnost ispunjavanja međunarodnih obveza, priopćilo je meksičko ministarstvo vanjskih poslova.


U Teksasu se izvrši najviše smrtnih kazna od svih američkih saveznih država, što uzrokuje stalnu napetost s Meksikom u kojem nema smrtne kazne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

leal garcia, teksas, smrtna kazna, barack obama