A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivan-lovrinovic-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Lovrinović i Stojanov: MMF je umjesto nas krenuo u polemiku s HNB-om! | Politika+
Mojbiz

NAPAD NA GUVERNERA: Lovrinović i Stojanov: MMF je umjesto nas krenuo u polemiku s HNB-om!

Ekonomisti Lovrinović i Stojanov, na strani MMF-a u kritiziranju guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.

FOTO: Ivan Lovrinović
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

MMF je umjesto nas krenuo u polemiku s HNB-om! Valutne klauzule predstavljaju najveći rizik upravo za banke, a to je jedino shvatio MMF, kazao je ekonomist Ivan Lovrinović,na HGK-ovom skupu o monetarnoj politici.-Hrvatska je trenutno u fazi restriktivne monetarne i fiskalne politike. To je mrtva zona iz koje se ne može izaći iz recesije nego samo pasti u depresiju.


Lovrinović je  upozorio je da je u Hrvatskoj monetarna politika nadređena ekonomskoj politici.


Ekonomisti Lovrinović i Stojanov, na strani MMF-a u kritiziranju guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.

- Sve Vlade su preuzele glavni cilj monetarne politike kao glavni cilj ekonomske politike. Ne može HNB voditi ekonomsku politiku. Kad nemate jasnu viziju čemu služi monetarna i ekonomska politika svaki će guverner glavinjati. U nas se HNB i država međusobno optužuju, sustav je prepušten inerciji koja može rezultirati kaosom', kaže Lovrinović, jedan od najvećih kritičara guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.


Osim što je brinuo o stabilnosti cijena HNB je trebao poticati gospodarski rast, stoga on upozorava da nisu dovoljno nadzirali bankarski sustav, što im je bio zadatak. - HNB nije pravovremeno zaustavio kreditni boom, tako primjerice, iako je smanjio rast plasmana, leasing društva su preuzela kreditne poslove banaka, a nadzor nad njima dan je tek za par godina HANFI, podsjeća Lovrinović.


Lovrinović, predlaže da bi HNB trebao pokrenuti kreditiranje banaka u kunama, umjesto deviznog tečaja ciljati inflaciju, ukinuti valutnu klauzulu i na kredite i na depozite, više se koordinirati s fiskalnom politikom te biti transparentniji. Također predlaže da  država emitira projektne obveznice, koje bi se zvale prema određenom projektu  koje bi upisivali HNB i svi drugi investitori. Tako bi se projekti koji nisu zanimljivi privatnim investitorima, a za državu su nužni financirali u cijelosti od strane HNB-a.


Profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci Dragoljub Stojanov, istče kako je hrvatska ekonomska politika upala je u zamke triju iluzija, neoliberalizma, kvazi-monetarizma i političkog i ekonomskog pragmatizma-


- Hrvatska poput zemalja 19. stoljeća ekonomski više sliči na koloniju nego na neovisnu državu. Krećemo se prema Grčkoj ne promijenimo li politiku, kritičan je bio Stojanov.


Prema njemu njemu, dvije su  mogućnosti: interna devalvacija, koja je u stvari deflacija ili devalvacija kune. On bi  ipak odabrao devalvaciju, jer deflacija više šteti građanima, jer bi veći broj ljudi ostao bez posla...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hnb, ivan lovrinović, mmf, željko rohatinski