A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/google1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

I Google slavio rođendan Miroslava Krleže! | Politika+
Kultura

ROĐENDAN: I Google slavio rođendan Miroslava Krleže!

Google - najpoznatija tražilica na svijetu jutros je osvanula s nikim drugim, već Petricom Kerempuhom u glavnoj ulozi.

FOTO: Petrica Kerempuh na Googlu
FOTO: Google
Piše: Igor Bakšaj - igor.baksaj@politikaplus.com

Na stranicu koju dnevno posjećuje stotine milijuna ljudi Google Doodle je danas posvetio hrvatskom književniku Miroslavu Krleži i protagonistu jednog od njegovih najvećih djela Petrici Kerempuhu koji je naslikan kako ispod stabla svira gitaru.

Kliknete li na to, Google vas vodi na Wikipediju i biografiju "vodećeg jugoslavenskog i hrvatskog književnika".

 

Miroslav Krleža (1893. - 1981.) po mnogima je najveći hrvatski pisac 20. stoljeća.

Krležin golem opus (između 50 i 80 svezaka) pokriva središnje književnoumjetničke žanrove, ali i atipične, marginalne zapise.

"Balade Petrice Kerempuha" iz 1936. njegovo su najveće poetsko djelo. Balade u nastale nastale na vrhuncu Krležinih polemika sa zagovornicima socijalne literature. U njima je Krleža, protiveći se umjetnički reduktivnoj i vulgarno ideologiziranoj književnosti, stvorio vlastitu jezičnu konstrukciju koja je zasnovana ni pučkoj kajkavštini.

 

Središnja leksikografska ustanova u Hrvatskoj nosi ime Miroslava Krleže. Leksikografski zavod Miroslav Krleža utemeljen je 5. listopada 1950. na zahtjev samog Krleže.

 

Na Google tražilici logo je gotovo svaki dan drugačiji. Uvijek predstavlja neki događaj, godišnjicu ili poznate ljude i njihova djela.Dosad se izmjenilo više od 1000 doodleova

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miroslav krleža, rođendan, google