A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/nyse-319.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Cijene dionica blago porasle, Portugal srušio bankarski sektor | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Cijene dionica blago porasle, Portugal srušio bankarski sektor

Rast vodećih indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica u transportnom sektoru.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, no trgovalo se oprezno zbog smanjenja kreditnog rejtinga Portugalu i novog povećanja kamatnih stopa u Kini.


Među najvećim gubitnicima je bankarski sektor, što je posljedica Moody'sovog smanjenja kreditnog rejtinga Portugalu. To je ponovno otvorilo pitanje izloženosti banaka dugovima financijski oslabljenih članica eurozone.

Dow Jones indeks ojačao je 0,45 posto, na 12.626 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 1.339 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 2.834 boda.


Rast vodećih indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica u transportnom sektoru. Dow Jones indeks tog sektora ojačao je 1,2 posto, nakon što je prijevoznička kompanija Con-Way izvijestila da ponovno uvodi povlastice zaposlenicima jer su se poslovni uvjeti poboljšali.


Transportni sektor smatra se barometrom gospodarske aktivnosti jer rast isporuka ukazuje na jačanje potražnje. Zahvaljujući tome, cijena Con-Waya porasla je 5,7 posto, dok je dionica FedExa poskupila 1,3, a Union Pacifica 0,8 posto.


Među najvećim gubitnicima bio je, pak, bankarski sektor, što je posljedica Moody'sovog smanjenja kreditnog rejtinga Portugalu. To je ponovno otvorilo pitanje izloženosti banaka dugovima financijski oslabljenih članica eurozone.


KBW indeks bankarskog sektora skliznuo je 0,7 posto, pri čemu je dionica Bank of America pojeftinila 2,4 posto.


Ulagače je na oprez navelo i novo povećanje kamatnih stopa u Kini, već treće ove godine, čime tamošnje monetarne vlasti nastoje spriječiti jačanje inflacije. Mnoge američke kompanije usmjerene su na to tržište i nadaju se da daljnje zaoštravanje monetarne politike neće previše usporiti rast kineskog gospodarstva.


Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,98 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.


Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 posto, na 6.002 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,11 posto, na 7.431 bod, a pariški CAC 0,44 posto, na 3.961 bod. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banke, con-way, dow jones, moody's, wall street, nyse, american stock exchange