A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ZAGREB.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Fitch: Hrvatska i dalje rizična za ulagače usprkos uspjeha s EU | Politika+
Mojbiz

REJTING: Fitch: Hrvatska i dalje rizična za ulagače usprkos uspjeha s EU

Fitch zadržao kreditni rejting Hrvatske na BBB-, što je najniži stupanj za ulaganja, uz negativne izglede.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Wall Street Journal

Hrvatska ostaje rizična zemlja za ulagače iako će imati značajnih gospodarskih koristi od ulaska u Europsku uniju, ocijenila je u srijedu bonitetska agencija Fitch, navodeći kao razlog slabe izglede za gospodarski rast.


"Iako će pristupanje EU osigurati značajne prednosti za Hrvatsku, slaba dinamika duga, visoka inozemna zaduženost i slabi izgledi za gospodarski rast znače da rizici za kreditni rejting ostaju negativni."

Fitch je zadržao kreditni rejting Hrvatske na BBB-, što je najniži stupanj za ulaganja, uz negativne izglede, prenosi online The Wall Street Journal. Nakon prošlomjesečnog zaključenja pristupnih pregovora s Bruxellesom, Hrvatska bi trebala postati 28. članica Unije u srpnju 2013. godine.


"Iako će pristupanje EU osigurati značajne prednosti za Hrvatsku, slaba dinamika duga, visoka inozemna zaduženost i slabi izgledi za gospodarski rast znače da rizici za kreditni rejting ostaju negativni", navela je agencija Fitch u posebnom komentaru.


Hrvatska se bori kako bi se izvukla iz recesije i smanjila proračunski manjak, koji je za ovu godinu prognoziran na 4,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Gospodarstvo se smanjilo za 1,2 posto prošle godine, a za 0,8 posto u prvom tromjesečju ove godine. Vlada prognozira rast od 1,5 posto u 2011., navodi WSJ, dodajući da Hrvatska ostaje ovisna o vanjskom dugu za financiranje proračunskog deficita.


Članstvo u EU poduprijet će dužnički rejting Hrvatske "u smislu pomoći u poboljšanju kvalitete javnog upravljanja i kvalitete njezinih institucija, te biti uporište za fiskalnu disciplinu i omogućiti pristup dodatnim sredstvima EU-a kao i drugi priljev kapitala", navodi se u reviziji agencije.


No da bi požnjela sve koristi, Hrvatska treba provesti strukturne reforme usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja, ističe Fitch.


Prema sadašnjem proračunskom okviru EU-a, Hrvatska će primiti ukupno jednu milijardu eura u 2012., te 1,4 milijardu eura u 2013. godini, a članstvo u Uniji također će potaknuti strana ulaganja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FITCH, REJTING