A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/dragan-paravinja-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dragan Paravinja: Nisam kriv, priznanje su iznudili batinama | Politika+
Crna kronika

PRED SUDOM: Dragan Paravinja: Nisam kriv, priznanje su iznudili batinama

Odvjetnica kaže da ne zna kako će se njezin klijent očitovati o izručenju.

FOTO: Dragan Paravinja
Piše: PolitikaPlus/VLM

– Nisam kriv – kazao je danas pred sudom u Sokocu Dragan Paravinja, kojeg pravosuđe BiH tereti za pokušaj silovanja 28-godišnje djevojke 2002. godine. Paravinja je kazao da razumije optužnicu, ali se ne želi izjašnjavati o njoj.


Paravinjina odvjetnica kazala je da ne zna kako će se njezin klijent očitovati o izručenju.

– Svoju sam izjavu već dao, a kako sam u Banjoj Luci pretučen i od mene je iznuđena izjava, uopće nemam volje i želje da bilo što kažem – kazao je Paravinja.


Ipak, zatražio je da medicinski vještak koji je bio pozvan na suđenje za pokušaj silovanja izvještači modricu koju ima na leđima, što je sutkinja odbila jer nema veze s postupkom u tijeku.


Optužnica je podignuta 2005. godine, a kad su pravosudna tijela ustanovila da se Paravinja nikada neće pojaviti na sudu, raspisana je tjeralica, a ona je i razlog što ga sada drže u pritvoru. Kao i Antoniju Bilić, Paravinja je žrtvu povezao automobilom, zaustavio vozilo i počeo je dirati po intimnim dijelovima. Kako se žena nije pružala otpor, Paravinja je odustao od silovanja jer nije mogao postići erekciju. Za kazneno djelo za koje ga terete mogao bi dobiti od jedne do deset godina zatvora.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Prema ročišniku na internetskim stranicama Suda Bosne i Hercegovine za ponedjeljak 11. srpnja zakazano je ročište na kojemu će se odlučivati o zahtjevu hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje Dragana Paravinje (43), kojega Hrvatska tereti za pokušaj silovanja i teško ubojstvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić.


Paravinjina odvjetnica kazala je da ne zna kako će se njezin klijent očitovati o izručenju, a što se tiče ozljeda za koje Paravinja tvrdi da su nastale pri ispitivanju u Banjoj Luci, ispričala je da je klijenta savjetovala da zatraži liječnički pregled. Je li on to učinio, ne zna jer joj nije rekao.


Sud u Sokocu dopustio je da se Paravinja 11. srpnja na sudu u Sarajevu izjasni o zahtjevu za izručenje Hrvatskoj, no ne zna se što će biti s postupkom za pokušaj silovanja. Bude li donesena odluka o Paravinjinu izručenju RH, vjerojatno će se i postupak ustupiti zemlji izručenja.


U isto vrijeme u Hrvatskoj i dalje traje opsežna potraga za djevojkom koja je posljednji put viđena 7. lipnja u jutarnjim satima kako ulazi u kamion D. Paravinje. Premda su forenzička vještačenja utvrdila da je Antonia Bilić uistinu bila u Paravinjinu kamionu te se s njim sukobila, o čemu svjedoči krv pronađena u kabini kamiona, i unatoč Paravinjinu priznanju da je zadavio Antoniju i njezino tijelo bacio u rijeku Krku, istražitelji još uvijek tapkaju u mraku.


U sklopu potrage danas će se pretraživati donje jezero na Brljanu te dio isušena Brljanskoga jezera uz most, kao i tok rijeke Krke od Bilušićeva buka do Brljanskoga jezera. Pretraživat će se dionica ceste od Brljana do Drniša, a MUP-ov helikopter pretraživat će cestu na relaciji Gračac – Pađani.


U današnjoj potrazi sudjeluje više od 170 osoba i to većim dijelom policajci interventne, specijalne i kriminalističke policije, a u pretrazi kao i do sada sudjeluju ronioci Hrvatske vojske, pripadnici Gorske službe spašavanja sa psima te vatrogasci.


Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan u srijedu poslijepodne potvrdio nam je da su speleolozi GSS-a istražili dvije jame na području Bilišana i obližnjeg Zelengrada, no da u njima nisu ništa pronašli. Potraga za Antonijom Bilić u četvrtak ujutro trebala bi početi uz državnu cestu od Obrovca prema Gračacu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragan paravinja, antonija bilić, istraga