A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/aleksa-bjelis-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Aleksa Bjeliš: Ako ne bude suradnje odgodit će se početak godine | Politika+
Zagreb

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU: Aleksa Bjeliš: Ako ne bude suradnje odgodit će se početak godine

"Zbog načina pripreme te prijedloge zakona u nastavku ih nije moguće popravljati."

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ako se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućeg strateškog okvira u području visokog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo, na Sveučilištu u Zagrebu odgodit će se početak nastave u akademskoj godini 2011/2012., najavio je danas rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš.


"Sadržaj prijedloga zakona takav je da nisu trebali biti upućeni u saborsku proceduru, a zbog načina pripreme u nastavku ih nije moguće popravljati i učiniti prihvatljivim za akademsku zajednicu."

- Sadržaj prijedloga zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti takav je da nisu trebali biti upućeni u saborsku proceduru, a zbog načina pripreme u nastavku ih nije moguće popravljati i učiniti prihvatljivim za akademsku zajednicu, ocijenio je Bjeliš na konferenciji za novinare, izvijestivši o zaključcima sinoć održane sjednice Senata.


Bjeliš je ponovio da je Sveučilište spremno surađivati u izradi nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja, te zakona sastavljenih na temelju takve strategije, te očekuje punu suradnju s relevantnim političkim tijelima, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Vlade do saborskih odbora.


Najava odgode početka iduće akademske godine ne znači i da se nastavni proces i programi neće ostvariti, ona je izraz nezadovoljstva, zabrinutosti i protesta zbog načina pripreme i provedbe rasprave oko nacrta, njihovim sadržajem i načinom prezentacije, naglasio je.


Bjeliš zamjera Ministarstvu što se blokira svaka mogućnost konstruktivnog dijaloga koji bi doveo do rješenja prihvatljivih političkoj i akademskoj zajednici, pozvavši na dijalog o definiranju strateškog okvira o tome kuda Hrvatska želi ići na području visokog obrazovanja i istraživanja.


Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora, čija su četiri predstavnika bila suzdržana na te odluke, rekao je da Studentski zbor ne podržava obustavu nastavnog procesa i ispitnih rokova jer je, među ostalim, upitno kako će studenti sudjelovati na natječajima za koje je potrebno redovno završavanje godine, od onih za studentske domove i stipendija do studentskih razmjena.


Ustvrdio je da su nacrti zakona u sadašnjem obliku neprihvatljivi zbog čega je Studentski zbor uputio svoje prijedloge Ministarstvu, te sada očekuje njihov odgovor.