A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/Portugal.gif): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Moody's snizio rejting Portugala na bezvrijedan status | Politika+
Svijet

EUROZONA: Moody's snizio rejting Portugala na bezvrijedan status

Moody's je u utorak snizio kreditni rejting Portugala za četiri razine, na 'Ba2' i time postao prva agencija koja ga je srezala na bezvrijedan status

Piše: Politika Plus/Hina/Reuters

Agencija Moody's srezala je u utorak kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, upozorivši da će ta zemlja možda trebati drugi paket pomoći prije nego što će se moći vratiti na tržište kapitala.


U Moody'su navode pojačanu zabrinutost da Portugal neće moći u potpunosti ispuniti zahtjeve za smanjenjem deficita i ostvariti druge stabilizacijske ciljeve utvrđene ugovorom o kreditu s EU i MMF-om.

Moody's je u utorak snizio kreditni rejting Portugala za četiri razine, na 'Ba2' i time postao prva agencija koja ga je srezala na bezvrijedan status, svrstavši dugovima natovarenu zemlju u rang zemalja nepovoljnih za ulaganja, poput Grčke. Grčka je ipak ocijenjena puno lošije i ima rejting 'Caa1'.


Kao razlog, u Moody'su navode pojačanu zabrinutost da Portugal neće moći u potpunosti ispuniti zahtjeve za smanjenjem deficita i ostvariti druge stabilizacijske ciljeve utvrđene ugovorom o kreditu s Europskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Portugal prima sredstva u sklopu trogodišnjeg spasonosnog programa vrijednog 78 milijardi eura i ne treba izdavati dugoročne obveznice na tržištu do 2013.

U Moody'u pak upozoravaju da je sve izglednije da Portugal neće moći posuđivati novac po održivim kamatnim stopama na tržištu kapitala ni u drugoj polovici 2013., a ni neko vrijeme nakon toga.

Snižavanje portugalskog rejtinga u utorak nije posve neočekivano i poslužilo je kao podsjetnik da dužnički problemi u Europi nisu ograničeni na Grčku, koja je dosada dominirala u medijima zbog novog paketa pomoći.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, portugal, agencija moodys, moody's, grčka, eurozona