A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/sabor1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Izbori 27. studenog, potpisivanje pristupnog ugovora 9. prosinca? | Politika+
Hrvatska

KADA BUDU BIT ĆE: Izbori 27. studenog, potpisivanje pristupnog ugovora 9. prosinca?

Čačić: "Izbori bi trebali biti čim prije!"

FOTO: Arhiva
Piše: Igor Bakšaj - igor.baksaj@politikaplus.com

Prema pisanju Nacionala premijerka Jadranka Kosor namjerava raspisati parlamentarne izbore za 27. studenog te će za taj datum tražiti podršku koalicijskih partnera.


"Pristupni ugovor potpisat će se 9. ili 10. prosinca u Poljskoj ili u Bruxellesu."

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je realno da se izbori održe krajem studenog:


- Već se neko vrijeme kao mogući termin spominju kraj studenog i kraj prosinca, tako da je 27. studenog dosta realan datum. Točan ćemo datum saznati za tri, četiri dana.


- Već neko vrijeme je postojao okvir od 16. listopada do 27. studenog kao datum izbora. Po mojem mišljenju, izbori bi trebali biti čim prije jer hrvatsko gospodarstvo je u rasulu, a ukupna šteta svakim je danom sve veća. - komentirao je za portal PolitikaPlus predsjednik HNS-a Radimir Čačić.


Predsjednik IDS-a Damir Kajin smatra da se datum izbora mora znati što ranije jer se ova "izborna trakavica" vuče predugo:


- Ova agonija oko izbora treba prestati. Kada god oni bili HDZ odlazi s vlasti i tu im ne mogu pomoći ni Rocky ni Rambo koje u zadnje vrijeme spominju. Samo izbori mogu promijeniti situaciju. Preostaje još pitanje štete, a ja mislim da je već puno toga izgubljeno. Kada će se objaviti rezultati arbitražnog pitanja razgraničenja sa Slovenijom svima će biti jasno koliko je toga Hrvatska morala dati da bio slovenski premijer Borut Pahor popustio. Da je Kosor raspisala izbore za 27. studenog 2009. kada je Sanader odstupio i ona i HDZ bi se pokazali odgovornim i časnim ljudima - kaže Kajin.

Izgleda da premijerka Kosor pod svaku cijenu želi biti potpisnica pristupnog ugovora, a ako se izbori održe 27. studenog na ogovoru će stajati njezin potpis neovisno o ishodima izbora.


- Sigurno je da je njoj to važno i da ona to želi. Pristupni ugovor potpisat će se 9. ili 10. prosinca u Poljskoj ili u Bruxellesu - zaključuje Puhovski.

 

Iz SDP-a su nam ponovili svoje stajalište:

 

- Smatramo da se izbori trebaju održati u kasno ljeto ili ranu jesen, a svi drugi scenariju su samo nepotrebno kompliciranje i prikupljanje jeftinih političkih poena za postotak više ili manje na parlamentarnim izborima. Nema razloga da hrvatski građani i dalje budu taoci jedne promašene politike. Krajnje je vrijeme da se okrenemo prema rješavanju problema građana i gospodarstva, a to mogu jedino oni koji će od građana dobiti novi legitimitet na izborima. - stoji u izjavi SDP-a.

 

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je danas kako tu stranku pretjerano ne zanima kada će vladajuća koalicija objaviti datum izbora.

 

- Izbori se i tako moraju održati u idućih sedam mjeseci, no za izbore bi bili najpogodniji sredina listopada, nakon turističke sezone, ili početak veljače iduće godine, nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum i provede referendum o pristupanju EU, smatra Darinko Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, eu, žarko puhovski, damir kajin, radimir čačić, jadranka kosor, izbori