A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/motovun-pun-najsvjezijih-festivalskih-atrakcija-slika-371734.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Motovun pun najsvježijih festivalskih atrakcija | Politika+
Kultura

PREDSTAVLJEN PROGRAM: Motovun pun najsvježijih festivalskih atrakcija

Predstavljaju nove radove Bele Tarra, Wima Wendersa, braće Dardenne, Nuri Bilge Ceylana, Jerzyja Skolimowskog...

FOTO: Vidjet ćemo i ekranizaciju Murakamijeve „Norveške šume“
Piše: Politika Plus/VLM

U kući Lauba predstavljen je program 14. Motovun film festivala. Iako je zapravo riječ o 13. izdanju, direkcija festivala odlučila je preskočiti „nesretni“ broj i odmah predstaviti 14. izdanje, koje je po atraktivnosti programa sve samo ne nesretno.


U glavnom programu čeka nas ukupno 28 filmova, od kojih se 16 natječe za Propeler Motovuna. U vrlo zanimljivoj konkurenciji ističe se američki hit Blue Valentine, jedna od najboljih ljubavnih drama desetljeća u kojoj se pojavljuju Ryan Gosling i Michelle Williams. Odlična je i australska kriminalistička saga Animal Kingdom redatelja Davida Michoda, proglašena najboljim stranim filmom u Sundanceu, te nominirana za Zlatni globus i Oscara. Tu je i australsko-francusko „Drvo“ redateljice Julie Bertuccelli s Von Trierovom muzom Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, a kojim je zatvoren program prošlogodišnjeg Cannesa. Iznimno je aktualna ukrajinska drama „U subotu“ redatelja Aleksandra Mindadzea nominirana za Zlatnog medvjeda u Berlinu, koja se događa u trenutku topljenja nuklearnog reaktora u Černobilu.


Od regionalnih noviteta, najatraktivnija je svjetska premijera novog dokumentarca Želimira Žilnika "Jedna žena, jedan vek", a hrvatske premijere imat će i makedonski "Punk nije mrtav" Vladimira Blazevskog te slovenski "Oča" Vlade Škafara. U programu je i srpski "Kako su me ukrali Nemci" Miše Radivojevića, te hrvatski filmovi "Fleke" Alde Tardozzija, "Koko" Daniela Kušana i "Mrak" Dana Okija.


Izvan konkurencije premijerno se prikazuju novi filmovi europskih redateljskih zvijezda nagrađeni na najvećim festivalima. To su „Ubojstvo iz nužde“ Jerzyja Skolimowskog (pobjednik Venecije), „Torinski konj“ Bele Tarra (dvije nagrade u Berlinu), „Dječak s biciklom“ braće Dardenne i „Bilo jednom u Anatoliji“ Nurija Bilge Ceylana, koji su podijelili veliku nagradu žirija na nedavno minulom Cannesu. Kao šećer na kraju, tu su prošlogodišnji pobjednik Venecije „Norveška šuma“ Anh Hung Trana, nastao po predlošku velikog pisca Harukija Murakamija, te prva 3D projekcija na otvorenom u ovom dijelu svijeta, atraktivna „Pina“ Wima Wendersa, kojom Motovun slavi svoju tisućitu projekciju!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

motuvan film festival, motuvan