A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/porsche-museum-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Muzej Porsche: U manje od tri godine 3 milijuna posjetitelja! | Politika+
Kultura

MJESTO HODOČAŠĆA: Muzej Porsche: U manje od tri godine 3 milijuna posjetitelja!

Muzej na kojeg su potrošili 100 milijuna eura kako bi u njega udobno smjestili svoje dragocjene eksponate pravi je vremeplov kroz drugu polovicu 20. stoljeća.

Piše: PolitikaPlus

Koliko mnogo povijesti može stvoriti jedan mali proizvođač sportskih automobila? Ovdje nije riječ o bilo kojem - Porsche je jedan od onih koji su stvarali povijest, a muzej na kojeg su potrošili 100 milijuna eura kako bi u njega udobno smjestili svoje dragocjene eksponate pravi je vremeplov kroz drugu polovicu 20. stoljeća.


Ovo nije nekakva garaža, kako to često biva s kolekcijama automobila, već vrhunsko arhitektonsko djelo na stuttgatskom Porscheplatzu, za kojeg je raspisan međunarodni natječaj na kojeg su se javili najpoznatiji svjetski arhitekti. Prije neki dan kroz njega se prošetao - milijunti posjetitelj, tek koji mjesec nakon što je muzej na facebooku stekao milijuntog obožavatelja.


Povijest tvrtke službeno je počela 1931, kad je Ferdinand Porsche otvorio svoj inžinjerski i dizajnerski ured, iz kojega se po Hitlerovoj narudžbi izrodio i prvi "Narodni automobil" - legendarna VW Buba. Porsche 64 iz 1939. njihov je prvi automobil, a koristio je dosta dijelova s Bube. No, prvi automobil sa značkom Porschea također je legendarni 356 iz 1948. Ovdje možete vidjeti čitav niz inačica, kao i naravno, mnoštvo derivata kultne 911. Tu je i niz koncepata priređivanih za sajmove automobila, koji nikad nisu vidjeli ulice, kao i mnoštvo onih koji su pobjeđivali na najzahtjevnijim svjetskim utrkama, većina vozila u savršenom voznom stanju.


Dakako, tu su i neka gospodarska vozila koja nikad ne bismo povezali s Porscheom, iako nedostaju neki manje poznati imanje popularni radovi - kao što su tenkovi koji su poslužili za Hitlerov blitzkrieg.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

adolf hitler, vw buba, porsche museum, ferdinand porsche, porsche, volkswagen