A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/hrvoje-mateljic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Novinari Lidera traže istinu o smrti Hrvoja Mateljića | Politika+
Zdravlje

ODBAČENE PRIJAVE: Novinari Lidera traže istinu o smrti Hrvoja Mateljića

Iako dokazi upućuju na grešku kirurga, sve okolnosti nisu istražene.

FOTO: Hrvoje Mateljić
Piše: PolitikaPlus

Novinari tjednika Lider izdali su priopćenje povodom odbacivanja kaznene prijave protiv kirurga Miroslava Bekavca-Bešlina i Ive Lovričevića iz Kliničke bolnice Sestara milosrdnica iz Zagreba, koje drže odgovornima za smrt svojeg kolege Hrvoja Mateljića. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.


***

Priopćenje o završenoj novinarskoj istrazi

Istina o smrti Hrvoja Mateljića


Nakon dvoipolgodišnje istražne trakavice o uzroku snrti novinara Hrvoja Mateljića, zamjenica općinske državne odvjetnice Natalija Slavica donijela je rješenje o završetku istrage i odbacivanju kaznene prijave protiv kirurga Miroslava Bekavca-Bešlina i Ive Lovričevića iz Kliničke bolnice Sestara milosrdnica iz Zagreba.


Prema obdukcijskom zapisniku, Hrvoje Mateljić umro je 18. prosinca 2008. u 21.40 sati ‘nasilnom smrću zbog iskrvarenja iz jatrogene ozljede trbušne aorte’. Ozljeda trbušne aorte nastala je najvjerojatnije kad je u laparaskopskoj resekciji želuca Hrvoja Mateljića kirurg Miroslav Bekavac-Bešlin uvodio optički troakar.


U rješenju zamjenice državne odvjetnice o završetku istrage i odbacivanju kaznene prijave navodi se da je uzrok nasilne smrti Hrvoja Mateljića rijetka, ali moguća komplikacija prilikom laparaskopskih postupaka te da su u operativnom zahvatu primijenjena sva pravila medicinske struke i da se postupanje liječnika ne može ocijeniti ni nemarnim niti neprofesionalnim.


Iz rješenja o odbacivanju kaznene prijave, međutim, vidljivo je da je zamjenica državne odvjetnice propustila ispitati i detaljno utvrditi kontradikcije u izjavama osumnjičenih i oprečnim mišljenjima medicinskih vještaka. U mišljenjima domaćih vještaka, s izuzetkom mišljenja vještaka iz Düsseldorfa, naglašava se da su zahvat na pokojnom Hrvoju Mateljiću ‘obavili prof. dr. sc. Miroslav Bekavac-Bešlin, kirurg s najvećim iskustvom u kirurškom liječenju pretilosti laparaskopskom metodom u Hrvatskoj, i docent dr. sc. Ivo Lovričević, specijalist opće i vaskularne kirurgije s 20-godišnjim iskustvom’.


Prema mišljenju vještaka iz Düsseldorfa greška pri zahvatu nastala je kod pokušaja zaustavljanja krvarenja. ‘Ni u jednom trenutku velike intra abdominalne žile, prije svega aorta, nisu bile brižno disecirane. Izvor krvarenja je, naprotiv, bio tražen na ‘sporednim poprištima’ koja su za krvarenje bila irelevantna. Također je operaterima, naročito kirurgu, moralo biti jasno da se krvarenje iz aorte ne može zaustaviti tamponadom’, istaknuo je vještak iz Düsseldorfa.


Ali u rješenju o završetku istrage nema odgovora na pitanje kako to da takvi vrhunski kirurzi ‘nisu mogli detektirati aortalno krvarenje’, nego su umjesto saniranja ozljede jatrogene aorte čak triput zaredom pristupali (neuspješnom) tamponiranju. Za aortalno krvarenje, koje je prouzročilo smrt, ovi kirurzi doznali su praktično tek iz obdukcijskog zapisnika. A kirurzima je moralo biti jasno da se krvarenje koje je dovelo do takvog progredijentnog šoka kakav je postojao kod pacijenta, ne može zaustaviti tamponadom. Zbog toga se moralo ogoliti aortu, naći mjesto krvarenja i zašiti ga, a ne tri puta ‘na slijepo’ tamponirati.


Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore kao moguće opravdanje za‘nedetektiranje ozljede aorte’ nudi ‘hipotenziju koja je mogla maskirati pulsativno (aortalno) krvarenje, ekstremnu debljinu bolesnika s posljedično izrazito dubokim retroperitoneumuom te sklonost difuznog krvarenja kao posljedice masivne transfuzije’.


Ako to znaju u Komisiji za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore, postavlja se pitanje kako to da za to nisu znali ‘prof. dr. sc. Miroslav Bekavac-Bešlin, kirurg s najvećim iskustvom u kirurškom liječenju pretilosti laparaskopskom metodom u Hrvatskoj, i docent dr. sc. Ivo Lovričević, specijalist opće i vaskularne kirurgije s 20-godišnjim iskustvom’?


Hrvoje Mateljić umro je zbog toga što su liječnici umjesto sanacije ozlijeđene trbušne aorte pristupili tri puta zaredom neuspješnom tamponiranju.


Kompletna medicinska dokumentacija (bolnička dokumentacija, obdukcijski zapisnik, nalazi vještaka, stručno mišljenje Komisije liječničke komore, rješenje zamjenice državne odvjetnice i ostalo) koju su prikupili novinari, unatoč nastojanjima da ih se u tome spriječi, pohranjena je u Tajništvu Hrvatskog novinarskog društva.


Time je završena novinarska istraga koju su novinari obećali na pokopu svojemu kolegi Hrvoju Mateljiću. Obitelj Hrvoja Mateljića zastupana po odvjetniku Čedi Prodanoviću nastavlja kazneni postupak na osnovu privatne tužbe.