A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zoran-milanovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Šiber: Najveći protivnik SDP-u je SDP; Zakošek: Kukuriku već sad mora podijeliti pozicije | Politika+
Hrvatska

ANALIZE: Šiber: Najveći protivnik SDP-u je SDP; Zakošek: Kukuriku već sad mora podijeliti pozicije

Kukuriku koalicija već treći mjesec ispod 40 posto - na 36 posto.

Piše: Ivan Klarić - ivan.klaric@politikaplus.com

Novo istraživanje popularnosti stranaka pokazuje zabrinjavajuće podatke i za HDZ i SDP. Najjača oporbena stranka SDP lipanj završava s potporom od 26,6 posto, a HDZ s potporom od 19,3 posto. Što se tiče SDP-a, ovo je najlošiji rejting u godinu dana, a HDZ-u drugi najlošiji rezultat u posljednjih 12 mjeseci. SDP je primjerice od siječnja izgubio 6 posto, a HDZ 4 posto potpore.

S druge strane, Blok Saveza za promjene ili Kukuriku koalicija već je treći mjesec ispod 40 posto i sada uživa potporu od 36 posto birača. Zanimljivo da su od najave zajedničkog izlaska bili na više od 40 posto. Vladajući blok ima potporu od 20 posto birača.

IVAN ŠIBER: Najveći protivnik SDP-u je SDP. Oni sve imaju na tanjuru no, izgleda, kako rade da će se taj tanjur raspasti.

Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek kaže da je i ovo istraživanje potvrdilo da građani žele promjene. No, ističe, potvrdilo je i još jedan podatak, zabrinjavajući za SDP i partnere.

- Iz ovog istraživanja je po meni najvažniji podatak da SDP i partneri gube na potpori a osobito sam SDP. Zbog toga se SDP i lijeva koalicija itekako treba zamisliti, kaže Zakošek.

S njim se slaže i Ivan Šiber, profesor na Fakultetu političkih znanosti koji kaže da je pad SDP-a poruka samom SDP-u.


- Najveći protivnik SDP-u je SDP. Oni sve imaju na tanjuru no, izgleda, kako rade da će se taj tanjur raspasti. Problem je naime u tome da se oni ponašaju dosta inertno, da pojedinci, prije svega Zoran Milanović, djeluju kao seoska mlada, uvrijeđeno, reagiraju s jedne distance. Oni bi postigli kudikamo veći uspjeh da su se usmjerili na ključne točke problema hrvatskog društva. Oni moraju dati nadu biračkom tijelu. Ljudi su razočarani i ključan je stav kome dati glas kad su svi isti. Da se ne bude isti, treba izaći s alternativnim prijedlozima, prije svega alternativnim oblicima ponašanja. Čini mi se da s jednom pretjeranom agresivnošcu, kao nazivi od strane SDP-a za HDZ (mafija, lopovska udruga i tako dalje) ne dobiva ništa, smatra Šiber i napominje da građani nisu ludi, da oni točno znaju tko je na vlasti i da je ta vlast povezana s korupcijom.

NENAD ZAKOŠEK: Osobno smatram da u lijevoj koaliciji trebaju jasno reći tko će dobiti koju poziciju da građani tako znaju tko će ih, ako SDP i partneri dobiju vlast, voditi. Oni to ne rade i smatram da je to dokaz njihove slabosti, jer ako se sada ne mogu dogovoriti onda se postavlja pitanje kako će se dogovoriti za pola godine.

- Prema tome, treba se jasno reći. Mi ćemo raditi na drugačiji nacin, biti ćemo otvoreni, ako kod nas bude korupcije mi ćemo je uništiti u korijenima, nećemo je dozvoliti i treba dati konkretne ideje što nam je raditi u narednom razdoblju, jasno će Šiber.

Zakošek kaže da su sva glasnija šaputanja o nezadoljstvu u jednom dijelu SDP-a zbog velikih zahtjeva od strane HNS-a koji traže potpredsjedničko mjesto i ministarstvo vanjskih poslova u novoj, mogućoj Vladi samo dokaz opasnosti da će u lijevoj koaliciji biti velikih rasprava.


- Osobno smatram da u lijevoj koaliciji trebaju jasno reći tko će dobiti koju poziciju da građani tako znaju tko će ih, ako SDP i partneri dobiju vlast, voditi. Oni to ne rade i smatram da je to dokaz njihove slabosti, jer ako se sada ne mogu dogovoriti onda se postavlja pitanje kako će se dogovoriti za pola godine. Prema tome, ako su se odlučili zajednički nastupati onda to trebaju jasno reći da do ovakvih i sličnih kalkulacija u ne dođe. A ako nema odluke, onda mogu očekivati da će ih birači kazniti za tu neodređenost, ističe Zakošek koji i dobre rezultate Hrvatskih laburista, koji po najnovijem istraživanuju dobivaju 5,2 posto, vidi kao poruku za SDP i partnere.

- Dobar rezultat Hrvatskih laburista je rezultat činjenice da građani nisu zadovoljni onim što radi i nudi lijeva koalicija, kaže Zakošek, koji ističe da s
vi ovi rezultati govore da se SDP i njihovi partneri moraju još puno potruditi da dobiju naklonost građana - Dakle, moraju svoj program, ideje i način na koji će riješiti problem građana jasnije pokazati.

Šiber kaže da će nakon izbora svi ovi podaci biti zaboravljeni jer će, nakon izborne noći, onom tko dobije izbore, odmah početi mukotrpan rad.


- Tko god dođe na vlast biti će mu teško, jer ako je i najmanje odgovoran prema narodu i prema ovoj državi, ali i prema samom sebi, u prvih 6 mjeseci će morati povući radikalne mjere. One neće biti popularne, ali bez tih mjera u sljedeće dvije, tri godine neće biti rezultata. Drugim riječima, podilaženje kao što imamo do sada, gura Hrvatsku u situaciju Grčke. Bolje napraviti sada nego za četiri ili osam godina jer bi tada moglo biti kasno, ističe Šiber koji se slaže sa Zakošekom koji kaže da parlamenatarni izbori moraju biti prije referenduma kako se nezadovoljstvo radom Vlade ne bi izrazilo na referendumu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kukuriku koalicija, sdp, izbori, ivan šiber, nenad zakošek