A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/kukuriku.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HNS na izborima više dobiva sam | Politika+
Hrvatska

RASPAD KUKURIKU-KOALICIJE?: HNS na izborima više dobiva sam

U SDP-u rogobore protiv velikih apetita HNS-a za samo 7 posto glasova koje osvajaju, a HNS uzvraća: Sami dobivamo 12 posto!

FOTO: PIXSELL
Piše: VLM

U Kastavskoj skupini, Kukuriku-koaliciji, Savezu za promjenu, kako god nazivali blok SDP-HNS-HSU-IDS, imaju razloga za zadovoljstvo. Veliko istraživanje koje je provela agencija Promocija plus, na uzorku od 8400 ispitanika, zasebno u svih deset izbornih jedinica na teritoriju Hrvatske, pobjeđuju HDZ.


Čak i u tradicionalnim utvrdama HDZ-a poput 9. i 10. izborne jedinice ostvarili bi bolji rezultat od HDZ-a i osvojili vlast. Prvenstveno te dvije izborne jedinice stajale su ih vlasti na izborima 2007. godine, a da se izbori održavaju ove nedjelje, u njima bi dobili 40,6 (9. jedinica), odnosno 40 (10. jedinica) posto glasova, što je 2,1 i 6,8 posto više od HDZ-a.

Najveću razliku osvojili bi u 3. izbornoj jedinici, impresivnih 60,7 prema 15,7 posto. U ostalim izbornim jedinicama razlika iznosi između 10 i 30 posto pa bi saveznici mogli mirno čekati izbore da nije jedne sitnice. Naime, mjesta na listama još uvijek nisu podijeljena, baš kao ni ministarska, tajnička, ravnateljska i slična mjesta koja se računaju u politički ratni plijen.


Rat anketama


U SDP-u već mjesecima uglavnom potiho, ali mnogi i glasnije rogobore protiv velikih apetita HNS-a pojačanog HSU-om računajući da HNS ne donosi više od sedam posto glasova i da su atraktivna ministarska mjesta, poput ministarstva vanjskih poslova koje želi Vesna Pusić i potpredsjedničko mjesto za Radimira Čačića, prevelika nagrada za tako velik doprinos.

Međutim, rezultati ove ankete pokazuju da bi HNS i HSU osvojili više glasova kada ne bi bili u koaliciji sa SDP-om i IDS-om. Potpora birača koju bi dobili samostalnim izlaskom na izbore znatno je veća od one koju ostvaruju sa SDP-om. Na razini cijele države Kukuriku-koaliciji HNS i HSU pridonose sa 7,5 posto glasova, što je otprilike na razini njihovih rezultata na prijašnjim izborima, odnosno približno jednako rezultatu koji je Vesna Pusić ostvarila na predsjedničkim izborima 2010. godine.

Međutim, kada bi se HNS i HSU odvojili od partnera iz Kastavske skupine, osvojili bi 11,9 posto glasova, što je zaista respektabilan rezultat. U skladu s tim rezultatom HNS će od svojih strateških partnera tražiti i raspodjelu mjesta. Neće to činiti ultimativno, ali će ipak čvrsto inzistirati da se njihova snaga uvažava.


– Nema govora o tome da bismo rasturali koaliciju i izlazili sami na izbore, ali ovi rezultati moraju se poštovati – rekao je naš izvor iz HNS-a. Taj njihov stav sigurno neće izazvati oduševljenje u SDP-u i to bi moglo izazvati i mali rat u koaliciji – rat koji, doduše, nijedna strana ne želi, ali strateški partner socijaldemokrata ipak se pokazao jačim nego što su očekivali.

I iz SDP-a su se proteklih tjedana mogli čuti glasovi da bi bilo bolje da se koalicija podijeli, ali te su glasine ponajprije bile motivirane stavom da HNS previše traži. Sljedećih bi se tjedana, ne prihvati li jači član koalicije brojke kojima će HNS mahati, može očekivati i mali rat anketama kojima će svatko pokušati dokazati svoje stavove.


Otvaranje bokova


– Ne postoji nijedan slučaj u svijetu da se nekoga izabere za strateškog partnera pa da se nakon toga tvrdi da mu ne treba dati potpredsjedničko mjesto u Vladi – tvrdi naš sugovornik iz samog vrha narodnjaka, prilično nezadovoljan što predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije u četiri godine uspio raščistiti stanje u svojoj stranci da može na miru pregovarati sa svim partnerima.

Narodnjaci ne traže od njega da si "otvara bokove" prema opoziciji unutar SDP-a, ali žele da se odmah nakon što Vlada odredi datum izbora potpiše sporazum o odnosima unutar koalicije, tj. da se kaže tko će dobiti koliko mjesta na listama i kakva će biti raspodjela funkcija nakon eventualnog, a zasad prilično izglednog osvajanja vlasti.


Moraju to napraviti, drže u HNS-u, ne samo zato da bi u predizbornu kampanju ušli s čistim računima nego i zato što bi bilo pošteno biračima prije izbora reći tko će voditi koji resor tako da sami mogu ocijeniti žele li da im ti ljudi kroje politiku u idućim godinama.


– Mi takav sporazum možemo dogovoriti i potpisati i dan nakon što Jadranka Kosor objavi datum izbora. Doduše, obećala je to napraviti do kraja lipnja i očito je sve ponovno prevarila i prekršila obećanje – zaključio je naš sugovornik iz HNS-a.

Ukupne odnose snaga na političkoj sceni, najveće gubitnike i dobitnike možete pronaći u subotnjem broju Obzora.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, kukuriku koalicija, sdp, hns