A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

AUDIO Kosor: Hrvatski put prema EU bio je poput gradnje autoceste | Politika+
Hrvatska

OTVORILA CESTU: AUDIO Kosor: Hrvatski put prema EU bio je poput gradnje autoceste

Razbijali smo stijene, gradili tunele i nadvožnjake, kazala je premijerka.

FOTO: Jadranka Kosor
FOTO: Arhiva
Piše: Politikaplus

Dionicu Ravča-Vrgorac, dužine 9,8 kilometara, autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, u koju je uložena ukupno 1,1 milijarda kuna sa PDV-om, danas je svečano otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Premijerka Kosor je naglasila kako je današnje otvaranje ove prometnice od povijesne važnosti, jer se održava istog dana kada i završetak pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Ponovila je da će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati članica EU-a ističući da je Hrvatska prva zemlja nakon 1982. godine, kada je Grčka postala članica, koja samostalno ulazi u Europsku uniju.

- Mi smo prva zemlja koja je imala 35 pregovaračkih poglavlja i prva smo zemlja koja je imala 23. poglavlje o pravosuđu, naglasila je premijerka Kosor.

Po njenim riječima završetak dionice Ravča-Vrgorac ima i veliko simbolično značenje u kontekstu priključenja Hrvatske EU. U pregovorima sa EU morali smo probijati mnoge tunele i graditi vijadukte jadnako kao i graditelji autoceste, rekla je.

Puštanjem u promet dionice Ravča-Vrgorac autocesta A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 467 kilometara.

Na deset kilometara dugoj dionici Ravča-Vrgorac zbog teškog terena izvedeno je 10 objekata, od toga pet vijadukata, četiri nadvožnjaka i jedan tunel. Najznačajniji objekti su vijadukt Kotezi, dužine 1.226,6 metara i tunel Umac dužine 440 metara desna cijev i 386,7 metara lijeva cijev.

Radove na izgradnji te dionice izvodila je Poslovna udruga koju čine Hidroelektra-niskogradnja (vodeći partner), Viadukt Zagreb, Konstruktor-inženjering Split, Cesta Varaždin, Zagorje-Tehnobeton, Strabag Zagreb, Osijek-Koteks i zagrebačka Ingra. Radove na vijaduktu Kotezi izvodila je Poslovna udruga koju čine DYWIDAG Bau GmbH, Muenchen-vodeći partner i Strabag Zagreb (partner). Najavljeno je da će u redovni promet dionica Ravča-Vrgorac biti puštena u 16 sati. Cestarina na dionici Ravča-Vrgorac iznosi četiri kune, a od Zagreba do Vrgorca 191 kunu za osobna vozila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, autocesta, vlada, jadranka kosor