A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/riva-tudjman-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SDP I HNS protiv Tuđmanova spomenika na Splitskoj Rivi | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: SDP I HNS protiv Tuđmanova spomenika na Splitskoj Rivi

"Kerum želi napraviti spomenik sam sebi. To nema veze s odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku."

Piše: Politika plus/ Dalmacija news

Splitski HNS i SDP usprotivili su se odluci Komisije za imenovanje ulica, spomenika i gradskih trgova po kojoj bi se Riva umjesto Obala Hrvatskog narodnog preporoda nazvala Obalom dr. Franje Tuđmana. Usprotivili su se i ideji da se na sredini Rive, nasuprot Voćnog trga uz obalu, postavi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Predsjednik HNS-a Goran Kovačević zaključio je kako splitska Riva mora ostati depolitizirana.

- Odlukom o postavljanju spomenika Franji Tuđmanu Kerum grubo nasrće na splitsku Rivu. Odlučio se za taj potez jer mu nije prošla ideja sa spomenikom Anti Gotovini, budući je i sam general bio protiv toga. Sada priprema teren da se takva odluka i potvrdi na idućoj sjednici Gradskog vijeća - kaže Kovačević.

PROTIV KERUMA:  HNS-ovac Dvornik podsjeća da su propali i pokušaji da se na Rivi podigne spomenik kralju Aleksandru i kralju Petru, kao i Titu i Lenjinu, pa će i ova Kerumova ideja s Tuđmanom.

- Protiv smo podizanja spomenika Franji Tuđmanu na Rivi jer bi to bilo nasilje nad povijesnim prostorom u kojemu nije predviđen spomenik nikomu, pa ni Tuđmanu - tvrdi član povjerenstva splitskoga Gradskog vijeća za imena ulica, trgova i spomenike Joško Dvornik (HNS). On dodaje da je nedavno to povjerenstvo većinom glasova članova, koji, kako je ustvrdio, izražavaju volju gradonačelnika Keruma, zaključilo da se spomenik Franji Tuđmanu podigne na sredini Rive, a ne na Trgu Hrvatske bratske zajednice, kao što je povjerenstvo bilo zaključilo prije dvije godine, dok je na vlasti u Splitu bio HDZ.

JURJEVIĆ : Kerum želi napraviti spomenik sam sebi. To nema veze s odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku.

Prema Dvornikovim riječima, splitska Riva je "specifičan prostor" koji ne trpi podređivanje bilo kojoj ličnosti.

- Današnji tobože veliki Hrvati žele podići spomenik Tuđmanu na Rivi, a mi mali Hrvati mislimo da Rivu treba ostaviti građanima Splita, dok bi Tuđmanu, koji na određeni način simbolizira novu Hrvatsku, trebalo spomenik postaviti na Trgu Hrvatske bratske zajednice", istaknuo je Dvornik. Podsjetio je kako su propali i pokušaji da se na splitskoj Rivi podigne spomenik kralju Aleksandru i kralju Petru, kao i Titu i Lenjinu.

- Inicijativa da se naziv Rive - "Obala hrvatskoga narodnog preporoda" preimenuje u "Obalu Franje Tuđmana" je sramota, jer je hrvatski narodni preporod najveći kulturni i politički događaj u povijesti Hrvata, puno značajniji od Tuđmana kao ličnosti", veli Dvornik.


Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević pak kaže da Kerum odlukom o postavljanju Tuđmanovog spomenika na Rivi želi svoj stranci privući glasače HDZ-a.

- U ovom slučaju se radi o tome da bi pojedinci htjeli napraviti spomenik sami sebi. To nema veze s odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku. Ovdje se radi o političkim luzerima i strankama koje polako nestaju s političkog neba i na taj se način bore za opstanak - zaključuje Jurjević.