A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/nafta-011.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zbog obnovljene nade u rješenje za Grčku rastu cijene nafte | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Zbog obnovljene nade u rješenje za Grčku rastu cijene nafte

"Ako se riješi situacija u Grčkoj, to će potaknuti euro i podržati cijene nafte.“

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je francuski prijedlog o reprogramiranju grčkog duga potaknuo apetit ulagača za rizičnijom imovinom, poput roba i eura.


Cijena barela sirove nafte za isporuke u kolovozu porasla je na londonskom tržištu za 68 centi na 106,67 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 35 centi i iznosila je 90,96 dolara.


Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da su francuske banke usuglasile s ministarstvom financija nacrt sporazuma o dobrovoljnom reprogramiranju grčkog duga. To je umirilo ulagače u očekivanju ishoda glasovanja u grčkom parlamentu o nepopularnim fiskalnim mjerama štednje.


Dodatnu je potporu cijenama nafte pružilo i slabljenj dolara u odnosu na euro. Slabija zelena novčanica jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta, potičući time potražnju za robom čije su cijene iskazane u dolarima, kao što je nafta.


"Ako se riješi situacija u Grčkoj, to će potaknuti euro i podržati cijene nafte“, kazao je Harry Tchilingurian, analitičar BNP Paribasa.


Ulagači čekaju hoće li grčki parlament odobriti mjere štednje, koje su preduvjet za dobivanje međunarodne pomoći.

 

Bez odobrenja grčkog parlamenta, Europska unija i Međunarodni monetarni fond kažu da neće isplatiti petu tranšu iz paketa pomoći za Grčku, vrijednog 110 milijardi eura. Atena treba pomoć kako bi sljedećeg mjeseca mogla platiti račune.


Ulagači pažljivo prate i utjecaj puštanja u opticaj 60 milijuna barela nafte iz rezervi Međunarodne agencije za energiju.

 

Južna Koreja počet će odmrzavati 3,46 milijuna barela nafte "najranije danas", kazao je izvor u ministarstvu gospodarstva.


Reakcije članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), od kojih se mnoge protive tom potezu IEA-e, također su pod povećalom, ističu analitičari.


Tržište očekuje i današnju objavu podataka Američkog instituta za naftu (API) o američkim zalihama sirove nafte, za koje očekuju da će pokazati pad četvrti tjedan zaredom. Američka vlada objavit će svoje podatke u srijedu.


OPEC u utorak nije na svojim internetskim stranicama objavio cijenu barela referentne košarice svoje nafte za ponedjeljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iaea, grčka, nafta, opec