A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/angelologija-000b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Angelologija: Danielle Trussoni između Umberta Eccoa i Dana Browna | Politika+
Kultura

HIT KNJIGA: Angelologija: Danielle Trussoni između Umberta Eccoa i Dana Browna

Piše: Elizabeta Hrstić

Tema su anđeli, pa se sam nametnuo dobar marketinški trik u promociji romana - da će anđeli ovog ljeta potisnuti vampire! (usporedba sa planetarno popularnom Sumrak sagom). No, profil čitateljske publike Agelologije nije posve ista kao kod Sumrak sage, a niti spisateljski stilovi imaju mnogo dodirnih točaka.

Trussoni ugodno iznenađuje osjećajem za dobru mjeru, jer zna gdje staviti točku, i kako svoj dugoiščekivani prvijenac ipak ne prometnuti u instant triler sapunicu, iako objektivno jest - 'komercijalna bomba'.

Danielle Trussoni, autoricu Angelologije, uspoređivalo se i s Umbertom Eccoom ("Ženski Ecco", dali su joj nadimak) i s Danom Brownom. Opet - pogrešno. Trussonijeva ipak ima veći spisateljski talent od autora Da Vincijevog koda, no pod zajednički nazivnik mogao bi se svesti njihov poprilično dobar "njuh za komercijalno". Trussoni je, literarno gledano ustvari mnogo bliža Eccou, barem kad je riječ o temeljitom i analitičnom pristupu tematici, te lucidnoj mašti. No, širem krugu čitatelja, zasigurno će biti pitkija i daleko neobaveznija od Eccoovog štiva.


Trussoni je odabrala vrlo pikantnu temu - pišući o anđelima koji nisu oni uvriježeni, dobri, zaštitnici od zala, prenositelji poruka... Ovdje je riječ o tajanstvenim, palim anđelima, tzv."nefilima", koji se spominju i u Bibliji (Stari zavjet), ali su zagonetno kontradiktorni, zaogrnuti velom mistike. Raznolika tumačenja napisa o nefilima su širokog spektra, baš kao i interes za njih, što spisateljici opet daje i više nego dovoljno 'štofa' i za nove nastavke Angelologije (sljedeći je već najavila).Danielle Trussoni u svojem mega-uspješnom prvijencu majstorski gradira napetost i zavodi mističnom atmosferom.


Nefili su pola ljudi, a pola anđeli, a iz pera Danielle Trussoni oni su - tašti, egocentrični, moćni, osvetoljubivi, bogati, erotični i zavodljivi, gotovo kao na grčkom Olimpu. Trussoni se temeljito pripremala za roman (čak četiri godine!) - od proučavanja Biblije, kopanja po arhivskim spisima, povijesnim dokumentima, literaturi o anđelima iz različitih razdoblja. Ažurnost u tematici se isplatila, i dakako, da se zapaziti. Ipak, svo to "štreberstvo" lošem piscu ne bi bitno pomoglo.

Ovaj roman je, makar zvučalo ofucano, upravo ono što nazivamo "ljetna preporuka", jer ima sve odlike krimi-žanra, ali ublažen ipak bujnijom maštom, te tako "ženski" sofisticiran mogao bi se kao lagana, ali ne i priglupa literatura svidjeti i širem krugu čitatelja - neovisno o spolu i dobi. Naravno, najveće poslastica bit će onima koji vole povijest, mistiku i umjetnost.


Danielle Trussoni je talentirana, a za njenu kvalitetu ključna je mašta te spretno povezivanje događaja (kojima možda pokatkad nedostaje originalnosti), uvjerljivost u opisu prizora, osjećaj za dinamiku i slikovitost. Majstorski gradira napetost i zavodi mističnom atmosferom.

Istina, u svemu tome poprilično pomažu "opća mjesta" koja su i već zadana samim izborom teme, poput tajnovitosti samostana ili konstrukcije likova koji svi odreda u sebi imaju neku dvostrukost. Naravno, u prvom redu su tu njeni demonski anđeli, i nije trebalo biti vidovit da bi se unaprijed znalo da će oni biti tajanstveni, opčinjavajući, te lascivna kombinacija tiranije i seksepila.

Ipak, Trussoni ugodno iznenađuje osjećajem za dobru mjeru, jer zna gdje staviti točku, i kako svoj dugoiščekivani prvijenac ipak ne prometnuti u instant triler sapunicu. Možda bi se doduše izdavači (ili producenti filma) i veselili razvoju situacije u kojoj za seksi-demonima tinejdžerke vrište i čiji likovi bi osvanuli na majicama, šalicama, privjescima i jastucima. Srećom, izgleda da je autorica (barem zasada) svemu tome ipak odoljela i potencijalne ljubavne priče zamrznula i ostavila nerealizirane, a seksi bića lišila erotske akcije i zaogrnula velom mističnosti.

Lijepo i iznenađujuće napisan kraj ostavila je nedorečenim, i bit će prava šteta ako svoj najavljeni drugi nastavak (nakon što je ovim prvim dobila željenu "komercijalnu bombu") ne usmjeri na još bolju razradu likova ili možda širenje metaforičnosti. Ona je to zasigurno u stanju, barem po zanatskim predispozicijama i talentu za uravnotežen miks fikcije i zbilje.

Ovaj roman je, makar zvučalo ofucano, upravo ono što nazivamo "ljetna preporuka", jer ima sve odlike krimi-žanra, ali ublažen ipak bujnijom maštom, te tako "ženski" sofisticiran mogao bi se kao lagana, ali ne i priglupa literatura svidjeti i širem krugu čitatelja - neovisno o spolu i dobi. Naravno, najveće poslastica bit će onima koji vole povijest, mistiku i umjetnost.

U kategoriji je knjiga koje se 'gutaju', pa vjerojatno neće biti razočaranih. Dobar recept je pronađen, ali ovaj put izgleda nije zakazao ni iskreni spisateljski entuzijazam.ANGELOLOZI PROTIV NEFILA

Mlada 23-godišnja sestra Evangeline živi u njurojškom samostanu Sv. Ruže kamo ju je još kao vrlo mladu djevojku, nakon majčine smrti, smjestio otac.


Priča se zahuktava kad Evangeline, koja je bila zadužena za razvrstavanje pošte i arhiv, pronađe neobična pisma Abigail Rockefeller koja je ova uputila pokojnoj nadstojnici samostana. Pisma datiraju iz 1943. i kriju mračne tajne povezane s nefilima - potomcima anđela i ljudi.

U stoljetnu borbu angelologa protiv opasnih, i moćnih ali zavodljivo lijepih nefila, kojima je cilj zavladati ljudima, upletena je i Evangelinina baka za koju je njena unuka mislila da je mrtva, a sve je izglednije da je s time povezano i mnoštvo strogo čuvanih tajni u samostanu, poput uzroka tajanstvenog požara u kojem je stradao (a potom ubrzo obnovljen donacijama) gotovo čitav samostan.

Naravno, samostan Sv. Ruže nije jedino mjesto tajni i poprište borbi, mnoštvo uzbudljivih događaja odvijaće se po muzejima i trgovima New Yorka, pariškom groblju Montparnase te planinama Bugarske.

Borbe ljudi i nefila, međusobne strasti, prevare i dvostruke igre, zarazni angelološki entuzijazam, neobični životni putevi te puno zagonetki vezanih uz Bibliju, povijest umjetnosti, mit o Orfeju, aluzije na vezu brojnih zala novijeg doba (poput nacizma) s nefilima... Sve to pruža pravu poslasticu za ljubitelje beskrajnih grananja priče na više nivoa, i maštovitu igru koja će ljubiteljima hipnotičkih povijesnih trilera zasigurno uljepšati nekoliko vrućih ljetnih dana.