A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ZAGREBAČKI%20PRIDE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

ZG Pride prošao u miru | Politika+
Zagreb

ZAGREB U DUHU TOLERANCIJE: ZG Pride prošao u miru

16.30 sati "Pobijedili smo, pobjeda je naša!, povikali su u uzbuđenju organizatori dolaskom na cilj.

FOTO: Petar Glebov/PIXSELL
Piše: VLM

17.10 sati HSS-ovka Marijana Petir proglašena homofobom desetljeća, a titulu homofrenda zaradila je Vesna Pusić.

17.00 sati Iz zagrebačke policije su potvrdili da je dosad privedeno 17 osoba. Sedam je privedeno jer nisu imali dokumente, sedam zbog uvredljivih transparenata (jedan od njih je i sudionik povorke), a tri zbog vrijeđanja

 

16.30 Zahvalili su svima koji su ih podržali. "Zagreb je ponovno dokazao da smo ponosni, tolerantni i dostojanstveni, istaknuli su.16.20 sati Sudionici povorke ponosa pristižu na Zrinjevac gdje je predviđen daljnji program, a organiziran je i prigodni koncert.


16.10 sati Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je da je za sada privedeno 14 osoba. Istaknuo je da se radi o manjim incidentima poput dobacivanja uvredljivih riječi. - Policija neće tolerirati ništa i oni koji pokažu bilo kakav oblik nasilja bit će sankcionirani, rekao je Borovec. Upravo zbog jakog policijskog osiguranja ovaj 10. Zagreb Pride je prošao bez većih incidenata. Osvrčući se na splitski incident, Borovec je rekao kako on nije ovisio isključivo o policiji već o namjeri onih koji su tamo došli raditi nerede.


- Zagreb ima više iskustva od Splita s gay paradom. Ovdje nije bio velik broj onih koji su došli raditi incident, a razloge za događaje u Splitu ipak treba tražiti u tim netolerantim ljudima, dodao je Borovec.

16.05 Povorka se kreće Masarykovom ulicom. Jedan od organizatora Gay Pridea Franjo Dota rekao je da je dosta ponižavanja. "Pederi, slobodno se ljubite u svim kafićima", uzviknuo je.


16.00 sati Namjera im je bila proći Varšavskom ulicom, ali...

- Ne možemo proći pored garaže Cvjetno jer nas je previše i jer su nam uzeli našu ulicu. Da nema ove lakrdije od garaže sada bismo ovdje prošli, poručili su i izviždali garažu Cvjetni. Povorku sa strane mirno promatraju brojni građani, a neki se nisu libili komentirati da bi zasigurno uzeli nema policije i ovolikog osiguranja da bi zasigurno uzeli kamen. A na naše pitanje zašto bi to učinili, istaknuli su da im je ovo odvratno.

15.50 sati U povorci se našao i Robert Ljutić, poznat kao Bandićev osobni tjelohranitelj i savjetnik za sigurnost. Rekao je da je tu jer podržava Pride, a na pitanje je li došao kao Bandićev savjetnik samo se nasmijao.

15.35 sati Povorka Zagreb Pridea stigla je do Trga bana Jelačića. Sve protječe mirno, veselo i bez incidenata. Teško je precizirati točan broj sudionika, no pretpostavlja se da ih je sada već oko 4000. Navodno je policija privela još nekoliko osoba.15.35 sati Povorka Zagreb Pridea stigla je do Trga bana Jelačića. Sve protječe mirno, veselo i bez incidenata. Teško je precizirati točan broj sudionika, no pretpostavlja se da ih je sada već oko 4000. Navodno je policija privela još nekoliko osoba.


15.30 sati Troje građana Boris, Marija i Kristina htjeli su se priključiti povorci no, policija ih je htjela spriječiti. Ipak iz povorke su poručili da su svi dobro došli, te ih je policija pustila.

- Došli smo ih podržati jer podržavamno toleranciju, nikakv oblik nasilja, istaknuli su.

15.20 sati Dok se povorka kretala prema središnjem zagrebačkom Trgu među mnogobrojnima koji su sa strane pratili povorku susreli smo i obitelj Kralj koja je sa svojom 20-mjesečnom Mijom pozdravila Gay Pride.

- Ne radi se ovdje o tome tko je što, nego se ovdje radi da svatko ima pravo izraziti ono što misli bez da se boji i žalosno je što ovdje mora biti toliko puno policije, rekao je Berislav Kralj, inače zaposlenik švicarskog veleposlanstva vanjskih poslova.

15.15. sati Na početku kolone nalazi se i Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica za društvene djelatnosti predsjednika Josipovića, koja sa dvije žene i jednim muškarcem nosi transprent u prvom redu. Istaknula je da je na Pride došla kao izaslanica predsjednika Josipovića.

- Ovo je podrška torelanciji ali ovo je i reakcija na ono ružno što se dogodilo u Splitu. nadam se, gotovo sam sigurna da se ništa slično neće dogoditi u Zagrebu kao što to i priliči gradu koji će uskoro postati jedna od prijestolnica Europske Unije.

15.10 sati Veliko policijsko osiguranje prati povorku od više dvije tisuću ljudi.


15.00 sati Povorka je krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića. "Samo hrabro! Danas udaramo temelje za sutra. Živjela pravda, živjela sloboda, živio Zagreb Pride, uzvikuju sudionici povorke


14.45 sati Broj sudionika se povećao na 1000. Stigao je i odvjetnik Čedo Prodanović. - Došao sam podržati ove ljude. Ovo je civilizacijski čin u ovoj nesretnoj zemlji. Ovdje sam ne samo kao podrška gay populaciji, nego je ovo moja reakcija na sve ono što se događa s druge strane, istaknuo je Prodanović.


14.30 sati Iz zagrebačke policije su nam potvrdili kako su privedene dvije muške osobe. Jedan muškarac je priveden zbog verbalnog vrijeđanja sudionika Zagreb Pridea, a drugog zbog transparenta pogrdnog sadržaja.


14.15 sati Na Prideu su i voditeljica Danijela Trbović, novinarka Maja Sever, SDP-ova zastupnica Mirela Holy, novinar Aleksandar Stanković, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, Ella Dvornik, književnik Edo Popović, Mario Kovač, bivši ministar policije Šime Lučin, HNS-ovci Radimir Čačić i Vesna Pusić...


- Treba povećati toleranciju, rekla je Pusić. Na pitanje zašto je danas ovdje, dodala je: Ne znam gdje je pametnije danas biti nego ovdje.


14.05 sati Okupilo se oko 500 ljudi. Atmosferu podižu bubnjevima, a osim brojnih transparenata Trg žrtava fašizma prepun je šarenih balona


I Predrag Matvejević je došao podržati Pride. Referirajući se na djela Michelangela i Da Vincija upitao se kako to da je Bog njima dao tako veliku inspiraciju kada se zna da su obojica bila homoseksualci.

- Ako je ta inspiracija božanska, a po kršćanskom nauku bi trebala biti, kako to da su klerikanci toliko zagriženi da ne žele priznati ni ovakve veličine, upitao se Matvejević.

14.00 sati "Moj rod ne znači isto što i moj spol" "Zagreb nije Split", "I pape i dida bili su LGBTIQ Torcida 1950.", "Žena, majka, kraljica", " Još Hrvatska ni propala dok mi živimo"...neki su od transparenata


13.50 sati Iza džamije se okupilo desetak osoba koje je policija rastjerala. Zbog vrijeđanja povorke policija je privela jednu mušku osobu.


13.40 sati Oko tristo sudionika Zagreb Pride povorke ponosa okupilo se na Trgu žrtava fašizma. Sve je okruženo sigurnosnim ogradama, a svakih par metara stoji interventni policajac.


Povorka ponosa 10. Zagreb Pridea počinje u 14 sati. Okupljanje je na Trgu žrtava fašizma, odakle se kreće središtem grada do Zrinjevca, gdje je organiziran i prigodni koncert. Tema ovogodišnje Povorke ponosa Zagreb Pridea je “naših prvih deset”.


Organizatori pozivaju građane da se pridruže skupu. Prema najavama lanjska brojka od tisuću sudionika koji su sudjelovali u povorci danas bi trebala biti znatno premašena. Kamenje, pepeljare i nasilje ne očekuju, i smatraju kako će policija odraditi svoj posao potpuno te zaštititi njihova ljudska prava. Iz policije, pak, poručuju da će ih osiguravati najveći broj policajaca do sada.


Zagrepčanima bi se trebali pridružiti gosti iz Splita, njih stotinjak, a 50 sudionika na putu je iz Beograda. Svoj dolazak najavili su i brojni drugi iz svih zemalja regije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POVORKA PONOSA, ZAGREBAČKI PRIDE