A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/bakterija%20e.coli4.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Smrtonosna bakterija prvi put prenesena s čovjeka na čovjeka? | Politika+
Znanost

ZAGONETNA BAKTERIJA: Smrtonosna bakterija prvi put prenesena s čovjeka na čovjeka?

Nijemci sumnjaju kako je smrtonosna bakterija EHEC prvi put prenesena s čovjeka na čovjeka.

FOTO: Bakterija E. coli (Foto: Guliver image/Getty images)
Piše: Dnevnik.hr

Juergen Heesemann s Instituta za bakteriologiju Max von Pettenkofer za Bild je izjavio kako je tijekom prošlog vikenda u institut  primljen muškarac koji je sa suprugom bio na izletu na jednom otoku na Baltiku. Dijagnosticiran mu je EHEC, a njegova se supruga zarazila tek nakon nekoliko dana.Kako je od izleta prošlo neko vrijeme, tj. prošlo je vrijeme inkubacije, u institutu sumnjaju da se žena nije zarazila putem nekog jela, već da ju je zarazio suprug. 'EHEC se ne prenosi kašljanjem ili kihanjem, ali bakterije žive na mnogim površinama oko nas, primjerice kvakama, pa je vrlo važno pranje ruku', kazao je Heesemann.

Bakterija EHEC do sada je uzela živote 25 ljudi u Njemačkoj i jedne žene u Švedskoj. Prema nekim podacima u Europi je zaraženo više od 2.600 ljudi. Još se ne zna točan izvor zaraze, iako su opasnu bakteriju jučer pronašli u ostacima krastavaca na otpadu u gradu Magdeburgu. Njih je bacila obitelj koja se razboljela 19 svibnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bakterija, zaraza, E-COLI