A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/radimir-cacic-042.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Radimir Čačić zbog optužnice odstupio s čela Teniskog saveza | Politika+
Hrvatska

PO SILI ZAKONA: Radimir Čačić zbog optužnice odstupio s čela Teniskog saveza

Na to ga obvezuje Zakon o športu, kao osobi protiv koje je započeo kazneni postupak.

Piše: VM Agencija

Radimir Čačić ipak će odstupiti s mjesta predsjednika Hrvatskoga teniskog saveza, na što ga obvezuje Zakon o športu prema kojem “osoba protiv koje je započeo kazneni postupak za kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna udaljit će se od (...) sudjelovanja u radu skupštine ili tijela upravljanja športske udruge ili trgovačkog društva, do okončanja postupka”.

Ferenčak sam odstupio

Protiv Čačića podignuta je optužnica zbog prometne nesreće u kojoj su dvije osobe poginule, a za što se u Mađarskoj, i u nas, može kazniti do pet godina zatvora. Čačićev stranački kolega Srećko Ferenčak sam je odstupio s mjesta predsjednika Hrvatskoga skijaškog saveza kad je protiv njega bila podignuta optužnica. Čačić je ubrzo nakon nesreće podnio ostavku na funkciju predsjednika HTS-a, ali Upravni odbor HTS-a tada ju je odbio jer za ostavku “trenutno ne postoji zakonska obveza, a njeno prihvaćanje nanijelo bi nepopravljivu štetu”.

Na  upit je li Čačić najavio da će sada nešto poduzeti, ili će savez nešto učiniti, iz HTS-a je odgovoreno: “S obzirom na novonastalu situaciju i na to da je predsjednik Čačić ušao u zadnju godinu mandata, a da bi se izbjegle sve pravne dvojbe, u skladu sa Statutom HTS-a, do održavanja redovite izborne skupštine HTS-a predsjednik Čačić sve će svoje ovlasti prenijeti na dopredsjednika Saveza, gospodina Zorana Grbića. Ovakvom odlukom zadržat će se kontinuitet dosadašnjega kvalitetnog rada HTS-a, a novi će predsjednik HTS-a biti izabran na redovitoj izbornoj skupštini.’’

Nadležnost HTS-a

Inače, zanimljivo je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odgovorilo kako je pitanje udaljavanja Čačića s čelne pozicije “u isključivoj nadležnosti HTS-a” jer su svjetski standardi u sustavu športa usmjereni na samouređenje i u pitanju kontrole zakonitosti. Stoga, “Zakon nije imao namjeru sankcionirati apsolutno sve slučajeve nepoštovanja zakonske norme” te “ne propisuje nikakve prekršaje ili zaštitne mjere” u vezi sa spomenutom odredbom. Znači, Čačić je mogao ostati na čelu HTS-a!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srecko ferencak, tenis, hrvatski teniski savez, hns, radimir cacic