A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/MLADIC.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Čović 91. pregovarao s Mladićem: Argumente je temeljio na sili | Politika+
Regija

NEUGODAN ČOVJEK: Ivo Čović 91. pregovarao s Mladićem: Argumente je temeljio na sili

'Bio je neugodan pregovarač, argumente je temeljio na sili, jer je u to vrijeme, dok smo se tek ustrojavali, JNA bila višestruko jača.'

Piše: Index.hr

Šef Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, rodom Sinjanin, u mnogo je navrata 1991. i '92. pregovarao s Ratkom Mladićem u mjestima Cetinske krajine koja je okupirala JNA."Pregovori su krenuli sredinom rujna '91., uglavnom se radilo o razmjeni zarobljenika i ranjenika. Bio je neugodan pregovarač, argumente je temeljio na sili, jer je u to vrijeme, dok smo se tek ustrojavali, JNA bila višestruko jača", kaže Čović.

Mladić je javno prijetio da će minirati branu na hidroelektrani Peruča, koja bi potopila mjesta Cetinske krajine i ostavila katastrofalne posljedice.

 

"Ja sam vojnik. Kad povlačim poteze, činim sve da matiram protivnika", rekao je o mogućem rušenju brane početkom 1992.

Srpske paravojne snage su pod branu postavile 15 tona eksploziva, a početkom 1993, kad je Mladić već otišao za zapovjednika vojske u BIH, pokušali su ga aktivirati.

"U pregovorima smo ga upozoravali da nema rata u svijetu u kojem se objekti takve vrste koriste kao prijetnja. Govorio je da je osobno postavio eksploziv i da će branu srušiti ako ne budemo ispunjavali njegove uvjete", sjeća se Čović.


Mladić je u pregovorima često tvrdio da će osvojiti gradove na Jadranskom moru. U to vrijeme je bezrezervno vjerovao da projekt stvaranja država na području Jugoslavije nema nikakvu perspektivu.