A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/HIPODROM.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Za dotjerivanje Zagreba za papin dolazak dva milijuna kuna | Politika+
Zagreb

RADOVI: Za dotjerivanje Zagreba za papin dolazak dva milijuna kuna

Koliko će točno porezne obveznike stajati papin posjet Hrvatskoj, još se nagađa.

Dok mediji nagađaju o svoti od 42 milijuna kuna na državnoj razini, Zagrepčani će samo za dotjerivanje svoga grada za dvodnevni posjet izdvojiti oko dva milijuna kuna. Čak tri četvrtine te svote bit će utrošene za popravak kolnika i nogostupa ulica na potezu Kaptol – Mihaljevac, s time da će se posebna pozornost posvetiti površinama ispred Biskupskih dvora na Ksaverskoj cesti. No, ta će cesta dobiti novo ruho samo na jednoj strani kolnika, i to onoj istočnoj, koja se nalazi neposredno ispred Dvora. Na toj cesti već su u tijeku radovi, pa čak i nedjeljom.

Budući da taj i drugi smjer ceste, koji vodi natrag prema gradu, dijeli tramvajska pruga, taj drugi zasad će ostati netaknut, što znači poprilično oronuo. Radovi na zapadnom kolniku, ističu iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada, obavit će se kasnije ove godine.

Osim te ulice potpuno će biti zamijenjen asfalt kolnika u Degenovoj i Zvonarničkoj ulici, kojima će papa, vjerojatno, ići na putu između Kaptola i Biskupskih dvora. Svi ti popravci stoje ukupno 1,5 milijuna kuna.

Drugi prostor kojem će se posvetiti posebna pozornost jest Hrvatsko narodno kazalište i njegova uža okolica, za što će Grad utrošiti 460.000 kuna. Tu će se ponovno obnoviti asfalt, i to samo na zapadnoj strani, odnosno ispred ulaza u HNK. No, svrha svih tih radova je, tvrde iz Gradskog ureda, ponajprije sigurnost.

– U slučaju posjeta ovako izuzetne osobe svjetskog značaja, koji je i nama važan, ništa se ne smije prepustiti slučaju. Bit će mnogo ljudi i sigurnost je najvažnija. Uostalom, kod tih radova došlo je samo do pomicanja prioriteta jer svi bi se obavili prije ili kasnije pa će se tako neki umjesto u srpnju obaviti sada – ističe Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Osim asfaltiranja ispred HNK, gdje će se sa Svetim Ocem susresti predstavnici civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, diplomatskog zbora, te vjerski predstavnici, posebno će se dotjerati i unutrašnjost kazališta. U radove su tako uključeni obnova i nivelacija prilaznih stuba oko HNK, ali je pod stavkom od tih gotovo pola milijuna kuna navedeno i čišćenje stuba. Uredit će se za papin susret s intelektualcima, koji će trajati kraće od sat vremena, i sama unutrašnjost zgrade HNK. Popravit će se tako zidovi, stropovi, vrata i prozori kazališta na Trgu maršala Tita.

Najmanja stavka u troškovima jest izrada i postavljanje svečanih zastava Vatikana i Republike Hrvatske ispred same Apostolske nuncijature, što će ukupno stajati 18.000 kuna.

Grad Zagreb, sve u svemu, papa Benedikt XVI. vidjet će u njegovu najboljem izdanju – dotjerane zgrade HNK i popravljenih prometnica. No, samo ako ne skrene s predviđenog puta.