A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/mravak-002.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DORH: Istraga protiv Mravka i Galića zbog zlouporabe ovlasti | Politika+
Energetika

AFERE: DORH: Istraga protiv Mravka i Galića zbog zlouporabe ovlasti

ZAGREB - Mravak Galiću pribavio dobit tako što mu je stan u vlasništvu HEP-a prodao po cijeni koja je 60 posto od tržišne.

Piše: Hina

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka i bivšeg direktora za razvoj te tvrtke Tome Galića zbog osnovane sumnje da je Mravak počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Galić kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni Mravak kao predsjednik uprave HEP-a, na traženje drugoosumnjičenog Galića, a kako bi mu pribavio znatnu nepripadnu materijalnu dobit, 25. svibnja 2005. zaključio ugovor o kupoprodaji stana u vlasništvu HEP-a po popusnoj cijeni od 429.327 kuna pri čemu taj iznos predstavlja 60 posto tržišne cijene stana od 715.546 kuna, objavio je DORH na svojim internetskim stranicama ne navodeći imena osumnjičenika niti o kojoj se tvrtki radi.

Na popusnu cijenu su, temeljem odluke Uprave HEP-a o prodaji stanova, garaža i poslovnih prostora u njegovu vlasništvu imali pravo samo hrvatski branitelji, ujedno i radnici te tvrtke, uz dodatni uvjet da cijena bude plaćena od jednom u roku od 180 dana od sklapanja ugovora.

Mravak je, unatoč tome što mu je bilo poznato da Galić u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora više nije bio djelatnik tvrtke i unatoč tome što mu je bilo poznato da nije platio ugovorenu cijenu u roku od 180 dana, 4. rujna 2007. sastavio i potpisao tabularnu izjavu kako bi Galić uknjižio pravo vlasništva stana, navodi DORH.

Mravak je time Galiću, koji je iz HEP-a otišao na čelo Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), pribavio nepripadnu dobit u iznosu od razlike u cijeni stana odnosno 286.218 kn, oštetivši istodobno HEP za taj iznos.