Energetika

Sarajevo: Potpisan memorandum o energetskoj efikasnosti u BiH


Piše: Vladimir Grubor
Vršilac dužnosti direktora Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID) Aler Grubbs, rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN-a (UNDP) Peter von Ruysseveldt i regionalna direktorica Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ) za zapadni Balkan Jutta Zinnel danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju za energetsku efikasnost u BiH.

Memorandum USAID-a, UNDP-a i GTZ-a predstavlja namjeru donatora da blisko sarađuju u oblasti energetske efikasnosti i prvi je dokument te vrste na Balkanu potpisan između triju međunarodnih organizacija.

Potpisivanje označava i početak „Sarajevskih dana znanja o energetskoj efikasnosti", koji se održavaju od 14. od 16. decembra.

Na toj trodnevnoj manifestaciji, članovi USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti 3E, potom GTZ-a, UNDP-a i Grad Sarajevo prezentirat će svoja iskustva i znanja iz projekata energetske efikasnosti. To će biti prilika da se pokaže da je energetska efikasnost najbolji način da potrošači smanje potrošnju energije, a time i iznos računa koje plaćaju.

USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti 3E je vrijedan 4,2 miliona dolara, a odnosi se na promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot-projekata u objektima sufinansiranim iz javnog i privatnog sektora.

Vršilac dužnosti direktora USAID-a u BiH Aler Grubbs istaknula je da je USAID od 2001. godine uključen u proces reforme energetskog sektora u BiH i da će taj put nastaviti, jer je to važno za ekonomiju BiH.

- BiH može napraviti uštede, jer 20 posto GDPja u 2008. činilo je iznos za električnu energiju, što je tri puta više u odnosu na SAD ili EU, kazala je Grubbs.

Ocijenjeno je i da je BiH u 2005. godini 57 posto energije trošila na zgrade, dok je taj prosjek u EU bio 40 posto.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Peter von Ruysseveldt također je istaknuo da bi oko 1.100 školskih i zdravstvenih objekata u BiH moglo uštedjeti 406 MWh električne energije godišnje , što novčano iznosi 25 miliona KM, naglasivši da je u BiH ukupna količina utrošene energije 2,5 puta veća nego u 27 zemalja članica EU.

Tokom naredne četiri godine projekt 3E će, dakle, raditi na povećanju kapaciteta općinskih partnera iz javnog sektora, kao i malih i srednjih preduzeća te podizanju svijesti građana o dobrobitima energetske efikasnosti.

(Fena)