Svijet

BOMBAŠKI NAPAD: Zapovjednik pakistanskih talibana ubijen u bombaškom napadu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedan od glavnih zapovjednika pakistanskih talibana koji je stajao iza nekih od najsmrtonosnijih napada proteklih godina ubijen je u bombaškom napadu u Afganistanu, čime je zadan velik udarac islamističkim militantima.

Abdul Vali Momand, također poznat pod pseudonimom Omar Halid Horasani, nalazio se na tjeralici američkog State Departmenta i ponuđena je nagrada do 3 milijuna dolara za informaciju o tome gdje se nalazi.

Ubijen je u svojem vozilu u bombaškom napadu uz cestu u afganistanskoj pokrajini Paktika, na granici s Pakistanom.

Pakistanski talibani u ponedjeljak su potvrdili smrt i rekli da će skupina uskoro izdati duže priopćenje o ubojstvu.

Najmanje još dva zapovjednika također su ubijena u bombaškom napadu u nedjelju, tjedan dana nakon što je u napadu američke bespilotne letjelice na Kabul ubijen vođa Al-Kaide Ajman al-Zavahiri.

Smatra se da je Horasani bio blizak vođi osnivača Al-Kaide Osami bin Ladenu i Al-Zavahiriju, ali još se ne zna postoji li veza između napada dronom i bombaškog napada.

Horasani se u jednom trenutku odvojio od Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), krovne organizacije za nekoliko islamističkih skupina, i osnovao vlastitu skupinu Džamat ul Arar.

Njegova skupina izvela je neke od najsmrtonosnijih napada u Pakistanu, uključujući bombaški napad u istočnom gradu Lahoreu 2016. u kojem je ubijeno najmanje 75 ljudi iz manjinske kršćanske zajednice na Uskrs.

Horasani je kasnije raspustio Džamat ul Arar i ponovno se pridružio TTP-u u nastojanju da se ponovno ujedini nekoliko otuđenih skupina.

Američki State Department opisao ga je kao bivšeg novinara i pjesnika koji je studirao u nekoliko medresa u Pakistanu.

Zadnja dva mjeseca između Islamabada i TTP-a vlada krhko primirje dok se vode mirovni pregovori u kojima posreduje mreža Hakani, frakcija afganistanskih talibana.

TTP je ubio blizu 80.000 Pakistanaca u gotovo dva desetljeća nasilja.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pakistan, talibani