Svijet

SLUŽBENO: Erdogan popustio: Turska odustala od blokade Finske i Švedske

Piše: PolitikaPlus

Turska je pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, izjavio je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a isto je priopćio i ured finskog predsjednika Saulija Niinistöa

'Sa zadovoljstvom mogu najaviti da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za pridruživanje NATO-u', rekao je Stoltenberg novinarima na marginama summita NATO-a u Madridu.

'Turska, Finska i Švedska potpisale su memorandum koji se odnosi na zabrinutosti Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma', dodao je. Ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su memorandum o proširenju NATO-a na ove dvije sjevernoeuropske države te o odustajanju Turske od blokade njihova pristupanja.

Ovakav razvoj situacije dolazi neposredno prije summita lidera članica NATO-a u Madridu.

Kao što je poznato, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imao je snažne rezerve prema učlanjenju ovih dviju država, optužujući ih da su utočište za teroriste, misleći pritom na razne kurdske političke aktere koji ondje djeluju. Stockholm i Helsinki su namjeru ulaska u NATO iskazali nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše Jutarnji list.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

švedska, finska, turska, nato