Svijet

PARIZ: Raspuštanje francuske Nacionalne skupštine za sada nije na dnevnom redu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Raspuštanje Nacionalne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, "za sada nije tema", rekla je glasnogovornica francuske vlade Olivia Gregoire u ponedjeljak za radio France Inter nakon što je predsjednik Emmanuel Macron izgubio apsolutnu većinu u parlamentu. 

"Elisabeth Borne je ponovno izabrana (kao zastupnica), to nije bilo upitno. Vidjet ćemo idućih sati. Trenutačno to nije tema", rekla je Gregoire na upit može li Elisabeth Borne ostati premijerka. 

Elisabeth Borne je rekla u nedjelju da će njezina vlada od ponedjeljka krenuti na posao kako bi došla do potencijalnih partnera i okupila većinu iza sebe te osigurala stabilnost u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

Macron je u ponedjeljak suočen s pokušajem spašavanja vladajuće većine, ujedno i njegovog programa ekonomskih reformi, nakon što su birači kaznili njegovu centrističku koaliciju "Zajedno" na francuskim parlamentarnim izborima.

Konačni rezultati pokazuju da je Macronova centristička koalicija osvojila tek 245 mjesta, a za apsolutnu većinu je potrebno 289 mjesta.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, IZBPRI