Hrvatska

PLENKOVIĆ: Vlada fiksira cijene goriva na postajama koje nisu na autocestama

Vlada još ima prostora za intervenciju dođe li do novih povećanja cijena goriva.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije u ponedjeljak ujutro govorio je o novim odlukama vezano uz cijene goriva. Kaže da će cijena goriva porasti samo na autocestama, dok će na crpkama koji su van toga sustava, ostati na razini na kojoj su sada.

Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je Plenković.

Da nije bilo svih Vladinih mjera, istaknuo je, cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83, dodao je. Jedino što će se sutra dogoditi jest rast goriva na autocestama. Cijena za dizelsko gorivo će biti 14.57, a za benzin na 14.06 kuna, rekao je Andrej Plenković dodajući da su na takav način zaštitili standard građana.

Dakle, na ostalim benzinskim postajama, cijene će ostati iste. Eurosuper 95 će i dalje biti 13,50, dizel 13,08 dok će plavi dizel biti 9,45.

Očekuje Plenković i turističku sezonu koja će biti bolja nego rekordna 2019.

- Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stoga je važno da ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Mislim da ćemo s ovakvom mjerom omogućiti jedno i drugo. Ono što raduje jest porast broja fiskaliziranih računa, koji su sada za 25,8% veći nego u istom razdoblju lani. Broj izdanih računa je 15,3% većin nego lani. Imamo porast broja vozila na autocesta, sada je za dva milijuna veći nego u istom razdoblju 2019.

Dodaje da će nova odluka biti na snazi iduća dva tjedna, stupa na snagu u utorak.

"Ima prostora za intervencije"

Dodaje da Vlada još ima prostora za intervenciju dođe li do novih povećanja cijena goriva. 

- Imamo prostora. Naš prostor je velik, u smislu fiksiranja cijena. To radimo danas za sve one postaje koje nisu na autocestama. Imamo prostora u vidu trošarina i za benzin i za dizel. S ovakvom kombinacijom mjera postižemo efekte, vidite da se ljudi voze, mislim da je to svakome jasno tko sudjeluje u prometu. 
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, ANDRJ PLENKOVIĆ, GORIVO