Hrvatska

POLICIJA O SUKOBU: Više stotina u napadu na 16 policajaca - kod benzinske postaje bačena baklja

Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hitca, drugi osam hitaca. Treći je ispalio osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu

Piše: PolitikaPlus/HRT

Više stotina navijača iz kolone koja se iznenada zaustavila na A1 na odmorištu Desinec prema Splitu krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca koji su bili tamo, uz uporabu raznih predmeta, a bačena je i zapaljena baklja u blizini benzinske crpke, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačke PU.

Napad je izvršen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji,  rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić.

Policija je izvijestila kako ništa nije davalo naslutit da će se ovako nešto dogoditi, no u jednom trenutku, naglašeno je, navijači su na povratku za Split zaustavili sve tri trake na autocesti i krenuli u napad na policajce.

Napad je bio agresivan, palicama, bocama, kamenjem, lancima. Kada se nisu smirili na naredbe, policajci su ispucali hitce, da dozovu pomoć i kao upozorenje da prestanu s napadom.

Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda.

Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba.

Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hitca, drugi osam hitaca. Treći je ispalio osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo, rečeno je, da je tako došlo do ozljede dvojice navijača.

Jedan ima teže ozljede - propucavanje potkoljenice a drugi je samo okrznut.

Za sada su privedena 43 navijača.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić kaže:

- Ništa nije ukazivalo da će doći do ovako nečega. Sve do ovog incidenta sve je bilo u najboljem redu, priveli smo 20-ak osoba. Četiri policijska službenika su uporabila vatreno oružje, trojica su pucala samo u zrak, a jedan je ispalio 11 hitaca i u betonsku površinu. Nakon odbijanja metaka od betona je došlo do ozljeda dvojice navijača. Nakon toga policajci su htjeli pružiti pomoć napadnutim kolegama, no i oni su zaustavljeni od navijača, pa su i oni bili prisiljeni pucati, jedan je policijski službenik ispalio dva metka u zrak da bi uspjeli pomoći kolegama okruženima na benzinskoj postaji, gdje su već navijači uspjeli u njihovo vozilo ubaciti jednu zapaljivu baklju. Situacija je bila takva da je dobro da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Nakon toga stiže pomoć i uspostavlja se javni red i mir, navijači su potisnuti. Jedan dio navijača prelazi na trak koji ide iz pravca juga, gdje ih službenici PU zadarske potiskuju da ne bi ugrozili ivlastite i tuđe živote. 

- Dvojica navijača su ozlijeđena vatrenim oružjem, jedan ima teške ozljede u vidu propucavanja potkoljenice, a drugi je samo okrznut i ima lakše tjelesne ozljede. Imamo inforamcija da se danas u Splitu javio još jedan navijač s propucanim stopalom, koliko znamo obrađen je i nije zadržan na liječenju, pa pretpostavljam da se radi o lakšim ozljedama. Dobili smo informaciju i da se još jedan navijač javio liječnicima, također bi se moglo raditi o prostrijelnoj rani, dakle sve skupa četvorica vjerojatno imaju prostrijelne ozljede. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba. Očevid je završio iza 11 sati, obrađeno je više od 100 predmeta, slijede daljnja vještačenja. Zasad su privedena 43 navijača i radi se kriminalna istraga, zasad postoji sumnja da su počinili djelo izazivanja nereda, rekao je Rašić i zaključio:

- Moram se zahvaliti policijskim službenicima koji su požrtvovno branili sebe, kolege, ljude na postaji, ali i navijače da ne dođe do neželjenih posljedica, s obzirom na zapaljiva sredstva koja su bacali bez razmišljanja, a znamo da je to vrlo opasno za benzinsku postaju.

Na postaji je bilo 16 policijskih službenika, koji su napadnuti od nekoliko stotina navijača. 

- Teško mi je reći koliko je ljudi bilo u kombiju, ali u njemu su bila najmanje trojica, možda i više policijskih službenika, i onda je u vozilo ubačena baklja. Navijači nisu prestali s napadom nakon pucanja u zrak. Inače ne bi bilo ni potrebe pucanja u tlo, rekao je Rašić.

Barić se osvrnuo na navode da navijačima nije bio dopušten izlazak iz vozila i da su oni spontano izašli iz vozila iz protesta, jer nisu imali hrane ni vode:

- Iz svega vidljivog jasno je da je napad s njhove strane bio pomno pripremljen i dogovoren. Zablokirali su i ulazak i izlazak na postaju ,da bi spriječili kolege da se priključe. Na vaše pitanje je li nedostatak vode dovoljan razlog da se napravi ovako nešto i ugroze životi policijskih službenika, neka javnost o tome prosudi. Zaustavljanje je bilo planirano. Uporaba sredstava prisile bilo je razmjerno, prvo upozorenje, zatim uporaba tjelesne snage i nadražujučeg sredstva te na kraju pucanje radi prizivanja pomoći. Intenzitet napada je bio takav da su životi policijskih službenika bili ugroženi. Potrebno je sve staviti u kontekst da bi se mogla ocijeniti reakcija policijskih službenika. Preuranjeno je to reći, ali moguć je ishod da će ovakvi napadi bili okvalificirani kao pokušaj ubojstva. 

Nadovezao se Rašić:

- Za sada ništa ne ukazuje da je riječ o prekoračenju ovlasti policijskih službenika.

- Poduzet ćemo sve da svi budu sigurni u predstojećim nogometnim utakmicama, odgovorio je Barić na pitanje o sigurnosti na finalu Kupa i utakmicama hrvatske reprezentacije koje slijede u Splitu, najavio je

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NAVIJAČI, POLICIJA