Kultura

PLAVI I CRVENI CIKLUS: Dva ovotjedna koncerta Zagrebačke filharmonije

Piše: PolitikaPlus

Ovaj tjedan Zagrebačka filharmonija nastupit će u četvrtak, 05. svibnja u sklopu svog Plavog ciklusa i u petak 06. svibnja 2022. godine u sklopu Crvenog ciklusa s početkom u 19:30 sati. Koncertima će ravnati maestro Pavle Zajcev koji je diplomirao violončelo 1998. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja, a usavršavao se na poslijediplomskom studiju Muzičke akademije u Baselu u klasi Ivana Monighettija.

Kao solisti obje večeri nastupit će Filip Fak na čembalu i Martin Draušnik na violini. Filip Fak, pijanist i skladatelj te ujedno i docent na Muzičkoj akademiji koji trenutačno obnaša i dužnosti predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te ravnatelja Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Martin Draušnik svestrani je glazbenik čije se polje djelovanja proteže od solističkih nastupa i recitala preko brojnih komornih sastava sve do koncertnog majstora različitih orkestara, kako komornih tako i simfonijskih. Od 2011. godine je koncertni majstor Zagrebačke filharmonije. Također djeluje na Muzičkoj akademiji kao asistent, a od 2016. godine je docent.

Na programu u četvrtak je Marko Ruždjak - Andantino, za gudače i čembalo, djelo je skladano 1982. godine na narudžbu Zagrebačkih solista, koji su djelo praizveli zajedno s čembalisticom Višnjom Mažuran 22. travnja iste godine u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Zatim Wolfgang Amadeus Mozart - 35. simfonija u D-duru, KV 385, Haffner, posrijedi je briljantno i nadahnuto djelo, velike raznolikosti i očaravajuće energije, koje zorno prikazuje svekoliko Mozartovo umijeće i nepresušno vrelo skladateljske invencije i Johannes Brahms - Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77, kojeg je Brahms skladao 1878. godine i posvetio svom prijatelju, violinistu Josephu Joachimu. To je jedini Brahmsov violinski koncert i prema Joachimu, jedan od četiri velika njemačka violinska koncerta.

Program koncerta u petak  također započinje skladbom Marka Ruždjaka – Andantino, zatim slijede dvije skladbe Johannesa Brahmsa - Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77 i izbor iz Mađarskih plesovova, te za kraj izbor iz Slavenskih plesova, op. 46 i 72. Antonína Dvořáka. Mađarski plesovi Johannesa Brahmsa zbirka je od 21 skladbe za klavir, izdana u 4 knjige. Mađarski plesovi su jedno od najpoznatijih Brahmsovih, a i svjetskih djela, Slavenski plesovi Antonína Dvořáka je naslov zbirke od 16 instrumentalnih skladbi, koja spada među najpoznatija Dvořákova djela. Dvořáku su kao model poslužili Brahmsovi Mađarski plesovi no za razliku od Brahmsa, čiji su plesovi većinom obrada narodnih melodija, Dvořákove su skladbe sve originalne samo su zasnovane na ritmu narodnih plesova, prvenstveno Češke i Moravske, a zatim i glazbenih tradicija drugih slavenskih naroda.
     
I ovog petka, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KONCERTI ZAGREBAČKA FILHARMONIJA