Svijet

KORONAVIRUS: U Kini najviši dnevni porast zaraženih covidom-19 zbog žarišta u Xianu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kina je u subotu zabilježila najviši dnevni porast slučajeva covida-19 u 21 mjesec, pošto se broj zaraženih više nego udvostručio u sjeverozapadnom gradu Xianu, najnovijem kineskome žarištu te bolesti.

Grad od 13 milijuna ljudi koji je ušao u četvrti dan lockdowna u subotu je otkrio 155 lokalno prenesenih slučajeva s potvrđenim simptomima, što je za 75 više nego dan prije, pokazuju službeni podaci u nedjelju.

Dnevni broj zaraženih u zemlji time je porastao na 158, što je najviša brojka otkad je Kina uspjela obuzdati epidemiju u zemlji početkom 2020.

Xian, s 485 lokalnih simptomatskih slučajeva zabilježenih u razdoblju od 9.-25. prosinca, uveo je stroge mjere da suzbije širenje zaraze, u skladu s politikom Pekinga da se svako širenje mora suzbiti što je prije moguće.      

Građani ne smiju napustiti grad bez dopuštenja poslodavaca ili lokalnih vlasti, a provedeno je više krugova masovnog testiranja da se identificiraju slučajevi.

Grad je objavio da nema zaraze omikronom, premda su kineske vlasti izvijestile o nekoliko zaraza omikronom među međunarodnim putnicima i u južnoj Kini.

S uvezenim slučajevima, 25. prosinca kopnena Kina potvrdila je 206 novih slučajeva, što je 140 više nego dan ranije.

Nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj, te je kumulativni broj umrlih ostao 4636. Kopnena Kina je do 25. prosinca imala 101.077 potvrđen slučaj covida-19.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, koronavirus, kina