Svijet

VATIKAN: Cijela Europa mora dijeliti odgovornost za migrante, kaže Papa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sve europske zemlje moraju zajednički dijeliti odgovornost za prihvat migranata i pomoći im da se integriraju, rekao je u srijedu papa Franjo, pozivajući zemlje da "otvore vrata srca".

Sveti Otac koji je zaštitu migranata i izbjeglica postavio kao zaglavni kamen svog pontifikata, rekao je u prigodi redovite opće audijencije srijedom da se tijekom posjeta Cipru i Grčkoj početkom mjeseca susreo s izbjeglicama i s migrantima "ranjenim u njihovu čovještvu".

"Mogao sam ujedno vidjeti da samo nekolicina europskih zemalja nosi veći teret posljedica migracijskog fenomena na području Sredozemlja", rekao je.

"To zapravo iziskuje zajedničku odgovornost svih i od koje se nijedna zemlja ne može izuzeti jer je to problem čovječanstva", istaknuo je.

"Te ljude treba spašavati, ali je krajnje nepravedno da to čini samo Italija samo zato što je ona zemlja gdje prvo ulaze u Europu", rekla je prošlog mjeseca talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese kada je na Sredozemnom moru spašeno 800 migranata.

Oko 54.000 migranata stiglo je ove godine u Italiju, što je znatno više nego lani, kada ih je bilo 30.000.

Dvanaest migranata iz izbjegličkog kampa na Cipru koji su preseljeni u Italiju o trošku Svete Stolice, doputovali su prošlog tjedna, što je prva skupina od ukupno 50 koliko ih treba doći s tog mediteranskog otoka.

Sveti Otac je rekao da se nada da će više europskih zemalja dopustiti mjesnim crkvenim skupinama da dovedu više izbjeglica i migranata i pomognu im da se integriraju.

"Trebate samo otvoriti vrata, vrata srca. Ne propustimo to učiniti ovog Božića", rekao je papa Franjo.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, papa, ilegalni migranti