Regija

Istraga u Sloveniji pokazala: Smrt djevojke povezana je s cjepivom Johnson&Johnson

Piše: PolitikaPlus/Hina

Komisija koja je istraživala smrt 20-godišnje Katje iz Slovenije koja je u rujnu ove godine od krvnih ugrušaka i moždanog krvarenja preminula u UKC Ljubljana, potvrdila je sigurnu vezu između njezine smrti i cijepljenja Janssen cjepivom.

Vijest je u utorak na novinskoj konferenciji objavio slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar te je pritom kazao kako će predložiti stopiranje cijepljenja Johnson&Johnsonom u Sloveniji, te da će to cjepivo biti dostupno samo na izričit zahtjev pojedinca.

Posebno povjerenstvo, sastavljeno od pet članova - neurologa, infektologa i internista te farmakologa i epidemiologa, potvrdilo je nakon temeljite istrage da se u ovom slučaju razvila cijepljena imuna trombocitopenija.  Prema Simonovičevim riječima, 20-godišnjakinja prethodno nije imala nikakvih zdravstvenih stanja koja bi mogla utjecati na tijek tegoba nakon cijepljenja.

- Svi kriteriji za postavljanje te dijagnoze su ispunjeni, rekao je Zoran Simonovič, koordinator povjerenstva.

Doktor Borut Štrukelj s Farmaceutskog fakulteta kazao je da se cijepljenje s vektorskim cjepivima može povezati s iznimno rijetkom pojavom sindorma troboze zajedno s trombocitopenijom.

'To je stanje u kojem nema dovoljno trombocita u određenim dijelovima tijela. U SAD-u, gdje je ovo cjepivo jedino vektorsko cjepivo s kojim se cijepi, prijavljeno je je 28 slučajeva na 8,7 milijuna doza Janssena.To je otprilike jedan slučaj na 300 000 stanovnika, posebice u skupini žena u dobi od 30 do 37 godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, cijepivo