Hrvatska

STOŽER: Ministar Božinović najavio restrikcije oko prelaska granice

Piše: PolitikaPlus/Hina

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5,460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731. Među njima je 2.496 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 325 pacijenta. Preminulo je 75 osoba.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da u ovom tjednu imamo 10% više novooboljelih nego o prethodnom tjednu. 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 1619,17. Najvišu imaju Međimurska i Zagrebačka županija, a najnižu ima Istarska županija. Hrvatska u EU zauzima 23. mjesto po 14-dnevnoj stopi incidencije. Najnižu imaju Švedska i Španjolska, a najvišu Austrija i Slovenija. Prema ukupnoj stopi smrtnosti, Hrvatska u EU zauzima 2. mjesto s 2588.6.

Udio pozitivnih u ukupno testiranima u zadnjih 24 sata je 39,6%. U posljednja 24 sata od ili s COVID-om je preminulo 75 osoba, od kojih 60 nije cijepljeno niti jednom dozom, a ukupno 61 nije završilo cijepljenje ili 81,3%. Od 37 preminulih u dobi od 80 i više godina 34 nisu bili cijepljeni niti jednom dozom tj 92%.

U zadnja 24 sata 34 osobe stavljene su na respirator, od toga 26 nije cijepljeno niti jednom dozom.

Davor Božinović rekao je da će Stožer danas donijeti odluku o ograničenju prelaska državne granice s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa o kojem u ovom trenutku nema novih podataka.

Ali ima potencijal da bude i zaraznija od delta varijante, stoga i na razini EK-a će se donijeti određena preporuka za države članice, a mi ćemo u našoj odluci navesti zemlje iz kojih će biti ili zabranjen ili ljudi koji dolaze, recimo da su hrvatski državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu uz obvezu testiranja. Odnosi se na dolaske iz južne Afrike, Bocvane, Svatini, Lesoto, Namibije, Zimbabvea i Hong Konga, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Govorio je i o covid-potvrdama. “Osim država članica EU-a, koriste je i Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i 20 trećih zemalja i teritorija. One se osim za olakšavanje slobode kretanja na razini EU-a koriste i za dodatne svrhe na nacionalnoj razini, a ovi razgovori koji su u tijeku vode se uz prijedlog preporuke kojima EK predlaže da covid-potvrde vrijede 9 mjeseci nakon primitka doze cjepiva. Njihova duljina nakon primanja booster doze se još ispituje, mi trenutno primjenjujemo godinu dana nakon primanja booster doze, jer još nije poznato koliko će ona držati imunitet”, rekao je Božinović.

Nema odluka o tome kako će izgledati održavanje adventskih manifestacija, rekao je Božinović, dodavši da se one održavaju na otvorenom.

“Osoba koja je preboljela covid i nakon toga se cijepila jednom dozom mogla je dobiti covid-potvrdu i prema europskim i prema hrvatskim pravilima. Ako se netko cijepio još jednom dozom, onda se računa da je osoba primila tri doze, jedna je preboljenje, druga jedna doza cjepiva i treća druga doza cjepiva”, rekao je Capak.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, koronavirus