Zagreb

MEDVED: Zagreb se ne može komparirati s Banovinom gdje je uklonjeno 388 objekata

Piše: PolitikaPlus//Hina

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je u ponedjeljak novinarima da je na Banovini do sada uklonjeno 388 objekata i prerađeno 150.000 tona materijala dovezenog s ruševina te kako se ne može uspoređivati Zagreb s tim brojkama, ni po dinamici radova, ni po provedenim aktivnostima.

Prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinari su Medveda pitali za komentar medijskih napisa da je tri puta veća cijena uklanjanja objekata na Banovini nego u Zagrebu, na što je on odgovorio da su na Banovini uklonili 388 objekata i preradili 150.000 tona materijala dovezenog s ruševina i gradilišta, s čim se Zagreb ne može komparirati.  

Pozvao je novinare da odu u Malu Goricu i vide 150.000 tona recikliranog materijala od građevina te autore teksta da vide što se zapravo komparira.

"Mi smo do sada uklonili 388 objekata putem mobiliziranih subjekata uslijed nužnosti sanacije ruševina koje su prijetile sigurnosti ljudima", istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa i dodao da Državni inspektorat u sklopu svojih ovlasti nastavlja s uklanjanjem objekata.

Medved je istaknuo da su usporedno s uklanjanjem objekata istodobno prerađivali i drobili 150.000 tona materijala dovezenog s ruševina i gradilišta.

Izvijestio je i da je samo za drobljenje materijala fakturirano oko 16 milijuna kuna. "Takvu mjeru nismo vidjeli u Gradu Zagrebu. Stoga su potpuno neosnovane usporedbe i ne vidim nikakve oblike mogućih usporedbi niti po dinamici radova, a niti po aktivnostima koje su se provodile", rekao je ministar Medved.

Istaknuo je kako se na Banovini, uz 388 uklonjenih objekata, danas uklanja još 14 velikih gospodarskih objekata, više stambenih zgrada, sakralnih objekata i više od 260 obiteljskih kuća. "Kada Grad Zagreb postigne efekt da na ovu razinu da se toliki veliki broj ruševina ukloni kao osnovna pretpostavka za izgradnju, možemo tada komparirati", poručio je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANOVINA, POTRES, TOMOMO MEDVED, GRAD ZAGREB