Tvrtke

SUD ODBIO ODGODU: Nastavlja se ovrha nad HPB Investom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nastavlja se ovrha nad HPB Investom kojemu poduzetnik iz Makarske nastoji naplatiti potraživanja, nakon što je sud odbio odgodu koju je tražila Hrvatska poštanska banka (HPB), piše u nedjelju Večernji list.

"Svaki ovršni postupak Hrvatsku poštansku banku stoji dodatnih 100.000 kuna, zateznoj kamati pribraja se oko 2000 kuna dnevno, a banka će morati platiti i više od milijun kuna odvjetničkih troškova. Sve će to na kraju platiti vlasnici banke, a to su Republika Hrvatska i osiguranici mirovinskih fondova u drugom stupu", istaknuo je makarski poduzetnik Jušte Puharić nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu odbio zahtjev HPB-a za odgodu ovrhe na poslovnim udjelima HPB Investa.

Puharić kao bivši klijent nastoji naplatiti 12,6 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom, za koliko ga je HPB, napominje, prema pravomoćnoj drugostupanjskoj sudskoj presudi oštetio nepravodobno i nesavjesno postupajući s dionicama koje je dao kao zalog za kredit. Ukupna svota koju će HPB morati isplatiti s kamatama iznosi gotovo 30 milijuna kuna.

Puharić kaže da ne razumije zašto Nadzorni odbor i Hrvatska narodna banka nisu ništa poduzeli. Zahtjev za odgodu ovrhe koju je odbio Općinski građanski sud odnosi se na udjele HPB-a u društvu za upravljanje investicijskim fondovima HPB Invest nominalne vrijednosti pet milijuna kuna, dok se odluka o javnoj dražbi nad zgradom sjedišta HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu još očekuje.

HPB je 14. rujna predložio odgodu ovrhe jer je protiv presude Županijskog suda u Varaždinu – Stalne službe u Koprivnici od 27. svibnja podnio prijedlog za dopuštenje revizije i smatra da bi provedbom ovrhe za banku nastala nenadoknadiva ili teško nadoknadiva šteta.

Ovrha na poslovnom udjelu dovodi do nenadoknadive štete za ovršenika, dok za ovrhovoditelja, smatraju u banci, nema opasnosti da bi mu odgoda uzrokovala štetu. No sud je stava da ovršenik nije učinio vjerojatnim postojanje opasnosti nastanka nenadoknadive ili teško nadoknadive štete.

Vezano za prigovor banke, kreditne institucije s više od 10 milijardi kuna likvidnih sredstava, da Puharić ne pokušava naplatiti svoju tražbinu izvansudskom ovrhom, već traži provedbu ovrhe sudskim putem, sud ističe da svaki vjerovnik ima pravo svoju tražbinu pokušati naplatiti na predmetima ovrhe koje sam izabere.

Puharić kaže da banka nije obavila plaćanje u propisanom roku pa je bio prisiljen potražiti zaštitu ovršnim postupkom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HPB