Kultura

FILM: Film “Murina” pobijedio na međunarodnom festivalu Hamptons

Piše: PolitikaPlus/Hina

Film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović pobijedio je u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u, što je njegov najveći uspjeh nakon nagrade za najbolji debitantski film  u Cannesu.

“Hamptons nas je divno primio i ova nagrada mi je jedna od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, Murina je bila shvaćena", rekla je u povodu te nagrade redateljica.

Dodala je kako su osim Murine nagradili i sljedeći projekt koje razvija, s 80 tisuća dolara “in kind service” što je, kaže, podrška kakvu je očekivala "samo doma”.

U 29. izdanju američkog festivala sudjelovao je 61 film iz 34 zemlje, a 53 posto filmova režirale su žene.

Producent filma Danijel Pek (Antitalent) ocijenio je kako je, nakon Toronta u kojem je "Murina" imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu izuzetno bitna za američku distribuciju filma i svakako će donijeti puno pozornosti na tom zahtjevnom tržištu. 

"Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar, te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije", dodao je. 

Film “Murina” dosad je prikazan, među ostalima, na Sarajevo Film Festivalu te Toronto Film Festivalu, a u Hrvatskoj je premijerno prikazan prošlog ljeta na Pulskom filmskom festivalu gdje je redateljica nagrađena Brezom kao najbolja debitantica, glumica Danica Ćurčić Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu. Pulska publika proglasila je “Murinu” najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule. 

U hrvatskim kinima Murina igra već sedmi tjedan, a dosad ju je pogledalo više od 10 tisuća gledatelja, te se još može pogledati  u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku.

Sniman je na Hvaru, Kornatima i Kalamoti, prema scenariju kojege uz redateljicu supotpisuje Frank Graziano.

Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela.

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer filma za Hrvatsku je tvrtka Antitalent.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, nagrada