Zagreb

DIZAJN: Otvara se osmi Zagreb Design Week

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tehnički muzej Nikola Tesla - Hala V ugostit će od utorka osmo izdanje Zagreb Design Weeka, središnjeg događanja iz područja dizajna u Hrvatskoj, koje se ove godine održava na temu "Otpornost".

Prizemlje tog izložbenog prostora rezervirano je za neke od najbolje dizajniranih proizvoda na hrvatskom tržištu, od namještaja do mode, a na katu se mogu razgledati izložba finalista "ZGDW Award“, međunarodne nagrade za dizajn, radovi studenata i učenika dizajna, te niz međunarodnih, tematskih izložbi.

Iza Hale V nalazi se vrt u kojem će se održavati predavanja, filmske projekcije i zabave, dok će se diljem grada partneri organizirati vlastite programe, najavljeno je.

Direktorica festivala Tina Marković kaže kako ovogodišnja tema promišlja specifične okolnosti koje su obilježile naše živote protekle i ove godine - pandemija, izolacija, potresi, strah i nesigurnost potaknuli su ih da ju odaberu.

"Želja nam je pozitivno gledati u budućnost, iskoristiti priliku da mijenjamo stvari, gradimo bolje, stabilnije, održivije, trajnije, ekološkije, humanije, inteligentnije stvari i sustave, koji će nam pomoći da postanemo otporniji na sve poremećaje u budućnosti", rekla je.

Ovogodišnja država partner je Nizozemska, zemlja čiji se dizajn devedesetih uspeo na sam vrh svjetskoga dizajna. O tome kako je mala država postala velika u dizajnu moći će se saznati u dokumentarcu "To je nizozemski dizajn" Elbea Stevensa. 

Izložba "Oporavak!" daje nizozemski odgovor na aktualne društvene promjene. Po riječima kustosica izložbe, Marleen van Bergeijk i Lise Hardon, put do oporavka ispunjen je zavojima da bi na kraju, eksplodirala kreativnost koja povezuje ljude u zajedničkom rješavaju problema.

"Istovremeno osjećamo tugu i bol, dok se želimo čim prije vratiti u normalu. Pitanje je što je normalno, kad se sve promijenilo?", ustvrdile su. 

U povodu predsjedanja Slovenije Vijećem EU–a otvorit će se izložba "Budućnost življenja: Made in Slovenia", s tridesetak izložaka slovenskih dizajnera koji reagiraju na promjene izazvane pandemijom korone.

Od namještaja do rasvjetnih tijela, svi predmeti dizajnirani su i proizvedeni u Sloveniji u skladu sa suvremenim trendovima upotrebe ekološki održivih materijala i procesa, tradicijskih obrta i ručnog rada, te istražuju nove proizvodne procese i načine upotrebe, najavljeno je.

Tu putujuću izložbu je osmislio Centar za kreativnost ljubljanskog MAO–a (Muzej arhitekture i oblikovanja) i prije Zagreba predstavljena je u Parizu, Beču i Berlinu.

Već tradicionalno, petu godinu u nizu dodjeljuje se ZGDW Award  o čemu odlučuje peteročlani žiri - Davor Marković, Simon Morasi Piperčić, Goran Turković, Masanori Umeda i Anja Zorko. Finalisti će biti predstavljeni  izložbom u Hali V, a nagrade se po kategorijama dodjeljuju u obliku priznanja - u svakoj od njih šest po tri nagrade.

Finalisti su - za Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija Valentina Vidaković, Include i Enigma,  za Dizajn društvenih inovacija Ines Borovac,  Kofein dizajn i Rašić+Vrabec, u kategoriji Dizajn interijera za nagradu konkuriraju Mikser i Cipmann, RAKETA i Björk, za najbolji Produkt dizajn Tina Rugelj, Benussi & the Fish i Nunc, za Grafički dizajn Tumpić / Prenc, Grafika  Tumpić i Grafika  Señor, a u kategoriji Tekstilnog i modnog  dizajna  Amina Musić , Mihaela Brajković i Nikolina Krstičević.

Na svečano otvorenje festivala dolazi i Giulio Cappellini, dizajner namještaja, arhitekt i art direktor tvrtke Cappellini, čije je ime globalni sinonim za dobar dizajn. 

Svoje cjeloživotno iskustvo zagovaranja suradnje dizajnera i namještajaca podijelit će na konferenciji strateškog restrukturiranja industrije namještaja u "industriju s identitetom" koja se organizira u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca — Udrugom drvne i papirne industrije.

Uz izložbe, održat će se predavanja, filmske projekcije i zabavni sadržaj, a posebno se ističe iznimno bogat glazbeni program. 

Na otvorenoj pozornici u Dizajn parku, iza Hale V prvu večer obilježit će Whateverest party, u utorak slijedi nastup slovenskog glazbenog dua zalagasper, potom sviraju Porto morto, House of Flamingo i Denis&Denis, a zatvorit će ga DJ Ali Mirza Mulabegović.

Uz središnju lokaciju festival je prisutan i na partnerskim lokacijama kao što su Botanički vrt, BUQELE House of Fashion, zagrebački  Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb, Nunc, Planet.hr, Prostoria, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Zagreb Design Week trajat će do nedjelje, 26. rujna, a ulaz je moguć uz predočenje Covid putovnice, potvrde o cijepljenju ili negativnog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

festival, muzej, dizajn