Kultura

Mark Thompson: Danilo Kiš - Žamor povijesti

Piše: Miroslav Pelikan

Nedavno je sjajni nakladnik iz Zaprešića,Fraktura objavio knjigu Marka Thompsona,britanskog novinara i povjesničara, Danilo Kiš.Žamor povijesti u biblioteci Platforma,u prijevodu s engleskoga Muharema Bazdulja, u izvrsnoj,ozbiljnoj opremi,kako i priliči velikom piscu Kišu.

Na nekih 240 stranica Thompson piše o piscu Kišu,relativno je malo podataka o čovjeku Kišu.Thompson govori o piscu kroz šest eseja,napominjući  kako je ovo piščevo djelo nastajalo na granici književnosti i povijesti.

One koji poznaju djelo ovoga pisca,Thompson je podsjetio na teme koje je Kiš obrađivao i kako im je pristupao,što je i tko je utjecao na njega i što su mnogi o njemu mislili,oni koji nisu ništa znali o njemu,saznali su dovoljno da dožive Kiša kao mit jer je to već i bio  za svoga života ,sjećam se tih događaja i prijepora oko „grobnice“,sjećam se izlaska njegovo djela u nakladi  Globusa i Prosvete u deset fino opremljenih knjiga,sjećam se prigušenih glasova o Kiševim novčanim brigama dok je živio u Francuskoj i onda muk,rijetko tko ga spomene.

No imao sam sreću,dok sam radio intervjue s Dimitrijem Popovićem,on ga se više puta  prisjetio i ispričao mi svoje uspomene na Danila Kiša.Kiš je ostavljao snažan utisak,on je za života već bio legenda.

Ova Thompsonova je knjiga lijepi i emocijama nabijeni podsjetnik na jednog velikog i gotovo zaboravljenog pisca,podsjetnik koji se znatno više bavi njegovim opusom a puno manje njegovim svakidašnjim životom.

Svejedno,izvrsna knjiga,uživao sam.

Nakon Martensa o Andriću,Thompson o Kišu,izvrsno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mark Thompson, KNJIGA, MIROSLAV PELIKAN