Zagreb

HURO: Konzultacije s pravnicima oko ukidanja mjere roditelj-odgajatelj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon najave da će se u Zagrebu mjera potpore roditelj-odgajatelj postupno ukinuti, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) u subotu je priopćila kako se o tome konzultiraju s pravnicima a dok se mjera ne ukine svatko tko zadovoljava uvjete za korištenje ima pravo predati zahtjev.

Ističu kako ima je dužnost reagirati na informacije o stopiranju mjere budući da je sadašnja vlast u Zagrebu u predizbornoj kampanji najavila stopiranje zahtjeva za nove korisnike te da će o tome donijeti odluku na jednoj od budućih sjednica Skupštine grada Zagreba.

"Sve dok se ne objavi prijedlog odluke na koji način planiraju stopirati nove korisnike (moratorij, stopiranje i sl.), o čemu ćemo se tada očitovati, i ta odluka izglasa, svaki potencijalni korisnik ima pravo predati zahtjev i ako zadovoljava uvjete očekivati pozitivan zaključak o korištenju mjere", ističe HURO u reakciji objavljenoj na internetskim stranicama udruge.

Na najavu gradskih vlasti da je za postojeće korisnike na stolu nacrt nove odluke iz HURO-a poručuju da će se o tome izjasniti kada izmjene budu poznate javnosti a o svemu se konzultiraju sa svojim pravnim timom. 

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović najavio je u subotu da će se mjera potpore roditelj-odgojitelj postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj. Novac će se preusmjeriti na vrtiće i u druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja, istaknuo je.

Naveo je kako u vrtićima Zagreb ima oko 35.000 djece i dodao da se za to ulaže puno manje nego što se ulaže u mjeru roditelj-odgojatelj koja je narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

roditelj-odgajatelj, djeca, roditelji