Scena

Britanski mediji: Intervju Harryja i Meghan odjeknuo je kao bomba

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rasizam, nebriga i otuđeni obiteljski odnosi – televizijski razgovor princa Harryja i njegove supruge Meghan s Oprah u Velikoj Britaniji odjeknuo kao bomba i lansirao niz optužbi prema kraljevskoj obitelji, pišu u ponedjeljak britanski mediji. 

„Štogod je kraljevska obitelj očekivala od ovog intervjua, bilo je gore“, piše u ponedjeljak The Times o prvom intervjuu para otkad su prije godinu dana odlučili napustiti Veliku Britaniju.  

„Meghan je imala suicidalne misli. Bila je zabrinuta za svoje mentalno zdravlje. Plakala je na službenim zarukama. A kraljevska obitelj nije pomogla“, dodaju dnevne novine i pišu o „štetnim optužbama“. 

„Otkriva se slika para koji je bio ranjiv, koji se osjetio zatočenim u svojoj ulozi i nezaštićen institucijom“, piše Times. 

BBC na svom portalu naglašava riječi Meghan, čija je majka crnkinja, da je netko iz kraljevske obitelji bio zabrinut oko boje kože njihovog sina Archieja. 

Britanski državni medij piše o „poražavajućem intervjuu“ koji je pokazao „ogromne pritiske“ unutar kraljevske obitelji i „sliku neosjetljivih pojedinaca izgubljenih u instituciji“, prenosi agencija France Presse. 

Daily Telegraph piše kako se kraljevska obitelj „ne može sakriti iza kauča“ jer im za riječi Harryja i Meghan treba „neprobojni prsluk“ jer su dali dovoljno optužbi da se „potopi flotila“, a možda „i našteti britanskoj monarhiji“. 

„Može se reći da je ovaj beskompromisni dvosatni razgovor najgori scenarij za instituciju koju par naziva Tvrtkom“, dodaju konzervativne dnevne novine, također se usredotočivši na zabrinutost oko boje kože Archieja. 

Vojnim rječnikom poslužio se i televizijski kanal ITV koji govori o B-52 bombarderu kojim je par „preletio preko Buckinghamske palače i bacio svoj arsenal na nju“. 

Daily Mirror naglasak stavlja na „neizmjernu tugu“ princa Charlesa, Harryjevog oca, a Daily Express je osudio „televizijsku raspravu s Oprah koji služi njihovim interesima“. 

Meghan u razgovoru otkriva da je pomišljala na samoubojstvo zbog agresivnog načina na koji su britanski mediji pisali o njoj, a i da su članovi kraljevske obitelji ocijenili da Archie ne treba dobiti plemićki naslov. 

Harry je izrazio žaljenje što kraljevska obitelj nije javno osudila rasističke komentare u dijelu britanskih medija. Rekao je i da mu otac, princ Charles, nije pružio potporu u tim teškim trenutcima, iako je "proživio nešto slično i zna što je bol".

"Morat ćemo se još truditi" kako bismo popravili naše odnose, "ali u isto vrijeme ću ga uvijek voljeti", rekao je.

Princ Harry i Meghan otkrili su i da čekaju drugo dijete, djevojčicu, nakon rođenja sina Archieja u svibnju 2019.

"Imati dječaka i djevojčicu, možemo li željeti više?", rekao je s oduševljenjem princ Harry koji se s Meghan vjenčao 2018.

Vjenčali su se u tajnosti tri dana prije veličanstvene službene svečanosti koju su pratili milijuni gledatelja diljem svijeta, priznala je Meghan u razgovoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Harryja i Meghan