Zagreb

REDOVI ZA CIJEPLJENJE: Capak - Imam dojam da je nedostatak cjepiva najbolja reklama za cijepljenje

Piše: PolitikaPlus

Povodom početka cijepljenja protiv koronavirusa za građane grada Zagreba u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi kao i osoba s kroničnim bolestima, u Novom danu N1 razgovarali su s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslavom Capakom.

Došla je velika količina cjepiva, pred kraj tjedna nam dolaze i veće doze i vidjet ćemo što dalje, rekao je Capak za N1, dodavši da je na početku bilo problema s isporukom cjepiva od strane proizvođača.

Dodao je da se radi na internetskoj platformi za cijepljenje, ali i da se sutra otvara call centar za ljude koji ne koriste internet, da se mogu naručiti za cijepljenje.

Očekuje se da će se procijepiti oko 900 ljudi, a na raspolaganju su cjepiva AstraZenece i Pfizer/BioNTecha.

Upitan je li stvorio konfuziju informacijom da se oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi masku, Capak je rekao da su iz te kompanije rekli da cjepivo štiti od transmisije virusa. “Ja sam jučer rekao da nijedno cjepivo ne štiti 100 posto i da trebamo nastaviti nositi maske”, rekao je Capak.

“Odmah nakon registracije AstraZenece rekli smo da je bolje da se cijepi kasnije, između 8 i 12 tjedana, a sad je pokazano da su rezultati cijepljenja bolji, ako se druga doza primi što kasnije, pa ćemo raditi na tome da se to docjepljivanje što više približi dvanaestom tjednu”, rekao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a je rekao da se nada da će isporuke cjepiva u drugom kvartalu biti barem dvostruko veće nego u prvom, što bi znatno olakšalo i početak turističke sezone i nastavak gospodarske aktivnosti.

“Nekad imam dojam da je nedostatak cjepiva najbolja reklama za cijepljenje”, rekao je Capak, dodavši da je strateški cilj što prije procijepiti rizične skupine.

Upitan što očekuje koliko bi ljudi do kraja ožujka moglo biti procijepljeno, Capak je rekao da bi najmanje potpuno cijepljeno moglo biti oko 350 tisuća ljudi, ali da se očekuje da će biti manje od toga. “Sredinom drugog kvartala mislim da bismo mogli doći do milijun procijepljenih”, rekao je Capak.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CIJEPLJENJE, CJEPIVO