Hrvatska

PLENKOVIĆ O VLASNIKU KAFIĆA: A ovaj u 'Tri majmuna' je eklatantan primjer diskriminacije, rasizma, na korak do fašizma. Samo nek na odjelo stavi zvijezdu...

"Da je gospodin 'rekao da u kafić ne smiju doći Židovi, Srbi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala.

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković danas je rekao, komentirajući najavu predsjednika Zorana Milanovića da će predložiti nekog drugog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda umjesto onih koji su se javili na natječaj, da mu je malo čudno da se tema otvorila na taj način te da o tome još nisu razgovarali.

Upitan o izboru šefa Vrhovnog suda, Plenković je rekao da je čudno da se uopće bira osobu koja se nije prijavila na natječaju. “Mi o tome nismo razgovarali, ali čini mi se logičnim da se poštuju propisi. Ne vidim što to nekoga tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda sprečava da se prijavi na natječaj. Je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću rada Stožera, pa sad ustavnošću izbora predsjednika Vrhovnog suda, jesmo li u široj utakmici, ne znam”, rekao je Plenković.

Predsjednikova ideja o izboru nekoga tko se nije niti prijavio na natječaj smatra nezakonitom. “To zna i netko tko nema diplomu iz prava. U čemu je problem? Je li to neka šira igra, ne znam”, rekao je Plenković, dodavši da je teoretski moguća i opcija ukidanja natječaja, ali da ne vidi zašto bi se to dogodilo.

Ostaje li Vanđelić na ćelu Fonda za obnovu

"Ja se toliko toga načitam što nije istina. Vanđelića bira Upravno vijeće, kazao je na pitanje ostaje li Vanđelić na čelu Fonda za obnovu. "Sam je izrazio želju u rujnu da želi raditi posao do ljeta. Svi ovi koji puštaju da je to zbog suradnje HDZ-a s Bandićem to su nebuloze", kazao je.

Dvostruka mjerila u Hrvatskoj

Riječki kafić 'Three Monkeys', pažnju javnosti privukao je Facebook objavom da HDZ-ovci nisu dobrodošli, a premijer se na to danas osvrnuo. Rekao je da ga čudi "degutantna količina dvostrukih kriterija'. "Da je gospodin iz ta 'Tri majmuna' rekao da u kafić ne smiju doći Židovi, Srbi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala. Ali ako se kaže da ne smiju HDZ-ovci to je ništa. To nije šala, to se zove diskriminacija, to se zove rasizam. Da je zadnji kafić na svijetu ne bih došao", kazao je Plenković.

Novinarki koja je rekla da nije detaljno čitala spornu izjavu Plenković je rekao da ne postavlja pitanja ako ne zna o čemu se radi. Ne smijete to raditi, to je profesionalno ispod razine onoga što je novinarstvo. Ako niste čitali, ne pitajte, poručio je.

Ulazite u konverzaciju sa mnom bez da ste pročitali temeljito o čemu se radi. Nisam vama dužan tumačiti ako ste došli nepripremljeni na presicu. Ne možete reagirati na nešto što je vaš stav na temelju neznanja. Ne mogu biti jasniji. Imate Hrvatsku dvostrukih kriterija. Imate kandidata HDZ-a za gradonačenika Grada Zagreba. Doživljava napade danas kao da ima nešto protiv ćirilice. A nema. Zašto on doživljava napade? Zato što je političkim protivnicima neugodan, opasan je i sad ga treba uloviti na trik pitanje. A zašto bi netko tko je rođen 1984. trebao znati stihove neke pjesme? Ne mora, možda sluša neku drugu glazbu. Ali dotepence i Hercegovce ćemo staviti ispod radara. To su dvostruki kriteriji. Pitat ćemo tko je bio na sprovodu prof. Tuđmanu, al ćemo se praviti nevješti za druga okupljanja', izjavio je Plenković.

A ovaj u 'Tri majmuna' je eklatantan primjer diskriminacije, rasizma, na korak do fašizma.', dodao je premijer, tapšajući se po lijevoj nadlaktici uz poruku 'samo tu nek stavi tu na odijelo zvijezdu'. Zaključio je da je vlasnik riječkog kafića politički nepismena osoba koja otprilike kaže da HDZ-ovci za sve neistomišljenike kažu da su srbočetnici.

'Da ste čitali, vidjeli biste da to tamo piše u tom tekstu. Ali niste, nego ste površni, paušalni i isključivi', rekao je Plenković na kraju, dodajući da treba malo pedegogije, jer 'ovo nije dobro za društvo'.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novinari, hdz, andrej plenkovičć