Zagreb

CJEPIVO: U Zagrebu počinje cijepljenje opće populacije, prijavilo se 85.000 osoba

Piše: PolitikaPlus

U nedjelju je zabilježeno 260 novih slučajeva, a među njima je 789 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Prvi na redu za cijepljenje u Zagrebu su stariji i kronični bolesnic.

U Zagrebu počinje cijepljenje opće populacije. Prvi su na redu stariji od 65 godina te kronični bolesnici. Na raspolaganju je 16.000 doza. Za cijepljenje se prijavilo 85.000 osoba. Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine. Moći će se cijepiti i na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu. Pojedini liječnici obiteljske medicine žale se na kriterije za određivanje prioriteta, ali i na to što su oni ti koji moraju odabrati koga cijepiti, prenosti HRT.

U Zagrebu je dosad prvom dozom cijepljeno 18.640 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 13.236. Riječ je o korisnicima i djelatnicima domova za starije i nemoćne, zdravstvenim djelatnicima i drugim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima žurnih službi i osobama na dijalizi.

Osim bolesnika na dijalizi, čije je cijepljenje protiv covida-19 već započelo, dogovoreno je i cijepljenje u Kliničkoj bolnici Sveti Duh za osobe koje su u anamnezi imale teže alergijske reakcije na lijekove, hranu ili neka druga cjepiva.

Potražnja za cjepivom veća je od dostavljene količine budući da se broj doza dobiva proporcionalno broju stanovnika, a ne prema broju prioritetnih kategorija.

U Zavodu napominju da će na punktovima izvan zdravstvenih ustanova cijepljenje biti organizirano kada se dobiju dostatne količine cjepiva i kada uđemo u treću fazu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CJEPLJENJE