Svijet

Velika Britanija: Uspjesi u borbi protiv širenja novih sojeva koronavirusa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock vjeruje da su pooštravanje mjera na granicama i pojačano traženje kontakata zaraženih smanjili širenje brazilskog i južnoafričkog soja koronavirusa.

Hancock je rekao da će najavljeni plan za ublažavanje mjera ograničenja u borbi protiv epidemije covida-19 u Engleskoj, koji će objaviti u ponedjeljak, morati osigurati dovoljno vremena za analizu tih podataka jer je vlada još uvijek zabrinuta da bi novi sojevi koronavirusa mogli potkopati rezultate cijepljenja. 

"Međutim, početni su znakovi ohrabrujući", istaknuo je Hancock za Sky News i dodao da "postoje dokazi da mjere koje poduzimamo, kako one vezane uz pojačano traženje kontakata zaraženih, tako i strože mjere na granici, djeluju i da smo sada puno oprezniji".

Premijer Boris Johnson iznijet će plan u ponedjeljak, a za cilj će svakako imati i nastavak dosad uspješnog nacionalnog programa masovnog cijepljenja.

Prvu dozu cjepiva u Velikoj Britaniji primilo je više od 15 milijuna najranjivijih ljudi, a nastojat će se cijepiti svi stariji od 50 godina do svibnja.

"Vrlo je važno vidjeti uspješnost koraka koje poduzimamo", rekao je Hancock i dodao da "zajedno žele utvrditi efikasan plan kojim će ljudima dati smjernice u pogledu načina na koji će poduzeti krucijalne korake, ali i nastaviti budno pratiti sve bitne podatke po putu". 

"Svjedočimo pojavi novih sojeva koronavirusa, brazilskog i južnoafričkog, kojih na sreću još uvijek ima izuzetno malo u našoj zemlji. Ipak, od njih se moramo zaštititi", zaključio je Hancock.

Prije tjedan dana u Velikoj Britaniji počeo je režim obavezne hotelske karantene za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visoko rizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa.  

Ta zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visoko rizične zemlje moraju 10 dana samoizolirati u obaveznoj karanteni u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na covid-19.

Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, zabranjen je ulazak u Veliku Britaniju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, koronavirus